Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

One

Posetioci Doma omladine od 11. do 23. marta moći će da vide samostalnu izložbu Snježane Torbice One. Posetioci će na izložbi biti u prilici da vide nastavak ciklusa slika ove mlade umetnice koja se bavi ženom kao glavnim vladajućim principom.

 



Veoma se radujem što i ove godine mogu da pratim rad Snježane Torbice i posmatram njeno kontinuirano proučavanje prostora, i žene kao ključnog protagoniste. U nastavku ciklusa „Ona“, prikazanom u galeriji Doma kulture studentski grad 2007. godine, autorka razvija svoja primarna interesovanja kroz dve celine – grupu fotografija izloženih u slobodnom prostoru i monumentalnim slikama koje dominiraju galerijom. Dve celine predstavljene na ovoj izložbi ponovno nam prikazuju dva odnosa prema prostoru i dve uloge koje žene zauzimaju u teatru sveta Snježaninog dela.


Na platnima monumentalnih razmera žena je simbol moći, umnožena u svojim prerogativima vlasti, prikazuje nam se kao vladarka kojoj je prostor potčinjen i podredjen. Njena moć je njeno mnoštvo. U slikama ispunjenim umnoženim arhetipskim likom žene-vladarke prostor postaje arena u kojoj one iskazuju svoj autoritet, neprikosnoven i nedodirljiv. Nepristupačnost vlasti ovde je istaknuta nepristupačnošću duhovnom i fizičkom. Komunikacije nema ni izmedju njih samih ni izmedju posmatrača i vladarki.


Druga, žena-slobode, predstavljena je na fotografijama koje, ne samo da donose jedan stvarni otvoreni prostor, već stupaju u dijalog sa samim prostorom galerije koji preobličuju. Prostor fotografija je realni prostor kotorskih zidina, ali ovde njegova osnovna funkcija se briše i on postaje idealni utopijski prostor u koji nas neospornim gestom njegova glavna protagonistkinja poziva. Ovaj prostor je takodje i prostor prepoznavanja, po karakteristikama flore naglašene bojom on predstavlja fizički eho svedenog linearnog pejzaža koje su ispunjavale žene prethodnih Snježaninih slika....


Iako portretnih karakteristika, fizonomije žena su, kako u slikama tako i na fotografijama,  ponavljanje jednog identičnog lika. Konstantno udvajanje čini da nam lik žene deluje univezalnije i da funkcioniše više na nivou simbola nego na nivou prepoznavanja.  Time ona postaje tipska i univerzalna ličnost sa kojim posmatrač može da se poistoveti. Ako mu One to dozvole.


Ako je u prethodnim Snježaninim radovima žena bila prikazivana na rubu slike i rubu odluke, pred simboličkom i realnom preprekom - ovde je ona donela odluku. O suverenosti svog autoriteta, i otvorenošću koju joj pruža njena sloboda. Dok pred posmatračem ostaje ista dilema, da li on subjekat ili objekat posmatranja... dr Jelena Todorović


Snježana Torbica je rođena je 1983. godine u Sisku, apsolventkinja je slikarstva Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, imala je dve samostalne izložbe, učestvovala na više kolektivnih izložbi i umetničkih radionica u zemlji i inostranstvu. Izložba traje do 23. marta 2008. godine.


 


Datum objavljivanja: 10.03.2008.