Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Omaž osnivačima Katedre za fotografiju

U Kulturnom centru Beograd, u Galeriji ARTGET, u petak, 14. novembra u 19 časova biće otvorena izložba fotografija "Dragoljub Kažić i Branislav Nikolić osnivači Katedre za fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu".

 


Dragoljub Kažić (1922-1999), slikar i đak Nedeljka Gvozdenovića, aktivno se bavio fotografijom, opremom knjiga , ilustracijom i pedagoškim radom. Autor je nekoliko knjiga o fotografiji, dobitnik nagrada na sajmovima knjiga u Beogradu, Lajpcigu, Moskvi. Svoj umetnički put gradio je daleko od pomodnosti i estrade, a pedagoškim radom i knjigama beskompromisno se borio za znanje i kvalitet u fotografskoj struci. 


Branislav Nikolić (1943-2001) nastavio je pedagoški program profesora Kažića, a njegov umetnički i moderan pristup fotografiji i fotodizajnu bio je oslobođen šematizma prepoznatljivog u ostalim vizuelnim umetnostima. Temeljan u radu, perfekcionista u tehničkom izvođenju, ostavio je veliki broj pozorišnih fotografija, portreta javnih ličnosti, pejzaža, ilustracija knjiga, fotomonografija, veduta gradova, plakata... 


Na izložbi u galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda, Dragoljub Kažić biće predstavljen portretima akademika Srpske akademije nauka i umetnosti, a izbor fotografija iz ciklusa Stara Čubura samo će nam delom pokazati bogat stvaralački rad Branislava Nikolića. 


Zahvaljujući osnovama ove dvojice pregalnika i profesora, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu već četiri decenije uspešno brine o fotogfrafskom obrazovanju svojih studenata.

Izložba će biti  otvorena do 3. decembra 2008. 


Radno vreme galerije od 12 do 20 sati, svakog dana sem ponedeljka.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 12.11.2008.