Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Omaž Milanu Komneniću - U odbranu slike

Izložba ,,Omaž Milanu Komneniću - U odbranu slike“ koju realizuju Medija centar "Odbrana“ i Fondacija "Plavo“ , biće otvorena 5. maja 2017. godine u 19 časova, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

 


 


Publici će biti prikazano 17 kapitalnih dela velikih slikara koji su bili predmet Komnenićevog istraživanja. Tako će se pred posetiocima Velike galerije premijerno naći značajno delo ,,Lepotica dana“ jube Popovića i veliki diptih Miodraga Dada Đurića koji je za ovu priliku dopremljen iz Njujorka. Uz pomenute autore na izložbi će biti izložena i dela velikog formata Petra Lubarde, Voje Stanića, Petra Omčikusa, Kose Bokšan, Todora Stevanovića, Ksenije Divjak, LJubodraga Jankovića Jaleta, Mira Glavurtića, Stanka Zečevića, Ljubice Mrkalj, Vladimira Dunjića, Dragana Vuka Račića, Milana Tucovića, Raše Trkulje i Branislava Markovića. Autor postavke je istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a ceo projekat je podržao i Gradski sekretarijat za kulturu grada Beograda.




Milan Komnenić rođen 1940. u Pilatovcima je bio srpski pesnik, književnik, prevodilac, esejista, likovni kritičar. Uređivao je književne časopise „Vidici“, „Delo“ i „Relation“, a radio je i kao urednik u Izdavačkoj kući „Prosveta“. Napisao je više likovnih kritika i monografskih studija. NJegove prve pesme teže da obnove nepravedno zanemarenu prošlost, dok se kasnije Milan Komnenić okreće antipoeziji. Veliki broj pesama je ostvario po načelima kritičkog neorealizma.

Njegove pesme su uvrštene u više antologija, a poezija i eseji prevedeni su na mnogo jezika (francuski, italijanski, engleski, ruski, slovački, mađarski, rumunski, poljski, slovenački i makedonski). Između ostalog, preveo je sa francuskog originala opsežnu studiju Deni de Ružmona „LJubav i Zapad“. Dobitnik je književnih nagrada „Mladost“, „Isidora Sekulić“ i „Milan Rakić“.

Preminuo je u Beogradu 2015. i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 03.05.2017.