Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Olja Nonković: Objekti utehe

Izložba doktorskog umetničkog projekta "Objekti utehe" - izložba taktilnih skulptura, instalacija, crteža autorke Olje Nonković, održava se u Galeriji FLU, od 9. juna do 22. juna 2021. godine

 


Doktorski umetnički projekat Olje Nonković

Objekti utehe- Izložba taktilnih skulptura, instalacija i crteža



Izložba taktilnih skulptura, instalacija i crteža je praktični deo doktorskog umetničkog projekta koji se naziva Objekti utehe. Projekat se sastoji iz pisanog teorijskog i umetničkog istraživačkog rada koji obuhvataju skulpture, instalacije i crteži.

Doktorski umetnički projekat Objekti utehe kroz eksperimentalan pristup skulptorskom materijalu objedinjuje ličnost umetnika, njegove strahove, očekivanja i razmišljanja sa savremenim tokovima forme u skulpturi.  Umetničku praksu čine skulpture i instalacije izrađene uglavnom od tekstila i mekih materijala uz pomoć kojih umetnik pokušava da materijalizuje osećanja. On ispituje vezu između opštih psiholoških stanja ličnosti sa osećanjem tuge, bola i straha, i njihovim dejstvom na umetničku istraživačku praksu. Projekat se sastoji iz oblasti koje govore o vezi bola i straha sa umetnošću, o mekoj skulpturi i tekstilu kao skulptorskom materijalu, o novom pristupu telu i telesnosti.

Rad se bavi unutrašnjim životom umetnika, prevođenjem emocija u materijal, afektivnim postupcima i njihovim prevazilaženjem, materijalizacijom osećanja, prilagođavanjem formi organa i tela konceptu besmrtnosti, obrazloženju postupka šivenja, apstrahovanju pojava i stvari iz prirode, svakodnevnim pitanjima i sumnjama o umetnosti, o čulu dodira itd.

Projekat je skulptorska predstava ličnih nadanja, strahova, očekivanja, patnji i rastrzanosti između objektivnog i doživljenog. Pored ideja, psiholoških aspekata rada, ističe se  istrajnost i  zalaganje da se ideje ostvare, i pokušaja da se sprovedu u umetnost. Suštinski, ti umetnički objekti su kroz materijal, postupak i intiman pristup radu, vizuelizovana osećanja koja predstavljaju otvoreni sistem koji se izložbom ne završava, nego je izložba jedan deo u razvoju celokupnog rada.  Umetnički radovi koji se nalaze na izložbi predstavljaju opus skulptura, crteža i instalacija koji su proizvod višegodišnjeg istraživanja.



Olja Nonković


 


Olja Nonković je rođena 1987. godine u Kninu.

Obrazovanje:

Od  2013. na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

2012/13. Završila master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarstvo, klasa Mrđana Bajića.

2011/12. Završila osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarstvo, klasa Veljka Lalića.

2009/2010. Diplomirala na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, smer nastavnik likovne kulture.

2006/2007. Srednja umetnička škola Tehnoart Beograd-škola za mašinstvo i umetničke zanate, smer konzervacija i restauracija kulturnih dobara.

Član je ULUS-a od 2014.

ODABRANE IZLOŽBE I LIKOVNE KOLONIJE

2019. Offene Ateliers 2019 (Dan otvorenih ateljea), Pforzheim, Nemačka.

2015. Š.U.N.D (Šta umetnost nudi društvu), UK Parobrod, Beograd.

2014. 21.ART MARKET, 8 soba 8 samostalnih izložbi, Kuća kralja Petra, Beograd.

2014. Izložba vajara Srbije 2014, Kuća kralja Petra, Beograd.

2014. Izložba novih članova ULUS-a, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd.

2013.  “Georgian College, School of design and Visual Art”, Student Exchange Exhibition, Ontario, Kanada.

2013. Samostalna izložba, Organski prostori, SKC Kragujevac.

2012. Koautor skulpture Crepovanje, Novi Bečej.

2012 i 2013. Teratorija, Skulpture u javnom prostoru u okviru Belefa-a, Beograd.

2012 i 2013. Izložba studenata grafike i vajarstva Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, MASTER 12, Galerija savremene umetnosti, Smederevo.

2011.  Likovna kolonija, MERMER I ZVUCI, Aranđelovac.

2011,2012 i 2013. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU, Galerija doma omladine, Beograd.


Datum objavljivanja: 07.06.2021.