Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Olivera Parlić: Laž, slatka umorna laž

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Živojina Mišića 1, Pančevo. Izložba skulptura "Laž, slatka umorna laž" autorke, Olivere Parlić. Otvaranje izložbe 26. novembra u 19h.

 


Na izložbi će biti predstavljene skulpture i instalacije naglašenog ambijentalnog karaktera. U osnovi ovog koncepta nalazi se telo i naš odnos prema telu posredstvom predmeta koje svakodnevno koristimo ili se nalaze u našem okruženju. Samo telo nije prisutno, ono na šta nailazimo su tragovi njegovog postojanja. Njegovu funkciju i osobine preuzeli su predmeti i objekti, te se oni doživljavaju kao tela za sebe.



Na izložbi će biti predstavljeni radovi u različitim materijalima, tradicionalno skulptorskim (gips, terakota) ali različite kombinacije netipičnih materijala od PU pene, preko tkanine i mekih materijala u kombinaciji sa predmetima.







Olivera Parlić Karajanković (Beograd, 1971)

Završila studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1997. godine,  2000. godine magistrirala na istom fakultetu. Doktorski umetnički projekat Eros nemogućih susreta, skulpturalne forme postvarenih osećanja,  odbranila 2014. godine na Fakultetu likovnih umetnosti. Od 2005. godine radi kao asistent na Vajarskom odseku FLU u Beogradu, a od 2010. u zvanju docenta.

Izlaže od 1997. godine u zemlji i inostranstvu. Na Oktobarskom salonu izlagala 2003. i 2005. godine.  Učestvovala u projektu (Out) Instituta za umetnost u javnom prostoru Štajerske, u Gracu u Austriji u okviru Štajerske jeseni 2009. godine. Učesnica je umetničkih rezidencijalnih programa u Ečki i Jaloviku, Međunarodne umetničke kolonije Terra u Kikindi, AIR Hotel Pupik u Austriji,  Vajarske kolonije Ada na Adi Ciganliji, Likovne kolonije Sićevo, smotre Mermer i zvuci. U javnom prostoru, na Adi Ciganliji ima postavljenu skulpturu Čun-Pun. Dobitnica je nagrade FLU za portret i nagrade Sreten Stojanović, vajar.

Od 2010. deluje i u okviru Nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd.


 


 



 



 


Datum objavljivanja: 19.11.2018.