Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Olivera Parlić Karajanković: Spekulum Drugog

Sa ponosom Vam predstavljamo Spekulum Drugog, samostalnu izložbu radova skulptorke Olivere Parlić. Izložba će biti otvorena od 4. marta i traje do 18. aprila. Galerija Novembar, Kursulina 22. Beograd


 


Na izložbi su predstavljani kako njeni novi crteži i skulpture koje odlikuje promišljanje krhosti, ranjivosti, otvorenosti i fluidnosti, forme i nas samih, tako i najreprezentativnija dela njenog skulptorskog opusa koja svedoče o načinu na koji umetnica promišlja strukturu, dekonstrukciju forme ali posebno njenom odnosu materijalima. Naziv izložbe je sintagma koja se poziva na teroijske koncepte francuske feminističke teoretičarke, psihološkinje, filozofkinje i lingvističarke - Lis Irigare (Luce Irigaray), koja u istoimenoj knjizi preispituje poziciju Žene kao Drugog u civilizaciji - ogledala patrijarhalne zapadne kulture i filozofije koje Ženu isključuju kao subjekat. Radovi na izložbi su pokušaj umetnice da progovori ženskim pismom izvan postojećeg (simboličkog) poretka. Nedorečenost, mogućnost stalne promene, iracionalnost, logika nepoznata ustaljenom načinu promišljanja, u delima Parlić dobijaju svoju materijalizaciju.

 



Olivera Parlić Karajanković (Beograd, 1971)

 



Olivera Parlić Karajanković završila je studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1997. godine. Od 2005. godine radi na Vajarskom odseku FLU u Beogradu, trenutno u zvanju vanrednog profesora. Izlaže od 1997. godine u zemlji i inostranstvu. Pored samostalnih izložbi, izlagala je i na Oktobarskom salonu 2003. i 2005. godine. Učestvovala u projektu (Out) Instituta za umetnost u javnom prostoru Štajerske, u Gracu u Austriji u okviru Štajerske jeseni 2009. godine. Godine 2017. u okviru izložbe “Voyage - journey through Serbian contemporary art” predstavlja svoj rad u China Art Museum u Šangaju. Dobitnica je nagrade FLU za portret i nagrade Sreten Stojanović, vajar.






* računamo na Vaše odgovorno ponašanje - držanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski prilikom posete galerije je i dalje obavezno.



Datum objavljivanja: 02.03.2021.