Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Olivera Janković: Impresije sa Kube

Neobično zatvaranje izložbe fotografija "Impresije sa Kube", koje će biti upriličeno u sredu, 11. marta u 12 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd).


 


Ukoliko ste oduvek želeli da putujete po Kubi, osetite delić kubanske atmosfere, upoznate se sa lokalnim stanovništvom i njihovim načinom života, dođite na neobično zatvaranje izložbe fotografija "Impresije sa Kube", koje će biti upriličeno u sredu, 11. marta u 12 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd). Uz slajd prezentaciju, umetnica Olivera Janković će dočarati svoju fasciniranost Kubom, objasniti kako su fotografije nastale, ispričati zanimljive anegdote i dogodovštine sa svog putovanja...



"Impresije sa Kube su bogat narativ vezan za prekrasnu zemlju, njeno more, ostrva, šume, glavi grad Havanu, Hemingvejeve tragove između knjiga, koktela i cigara, iskrene ljude na ulicama i šarene old tajmere. Za početak to je klasična turistička priča viđena radoznalim okom kroz objektiv. Međutim, autorka kroz izbor i kadar otkriva svoj prefinjeni senzibilitet i intuiciju da prodre u suštinu. Poenta je duša jednog ponosnog naroda, pulsiranje života, temperament dat kroz muziku i pokret, zamotan u listu duvana i pretočen kroz kapljice ruma. Reći ćete, raj na zemlji, a poruka ide uz opasku da ga je stvorio, održao i obojio optimizam koji nam svima nedostaje", objašnjava istoričarka umetnosti i v.d. direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marina Lukić Cvetić.



Posebno zanimljivo je i to da će posetioci zatvaranja izložbe moći da vide više desetina fotografija koje se nisu našle u prvobitnoj postavci "Impresije sa Kube", otvorenoj 26. februara u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.



Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 časova


 



Datum objavljivanja: 10.03.2015.