Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Olga Mihailović: Oluin - Monomit i mogucnosti samospoznaje

Od 17 do 28 marta, 2022. godine u Galeriji FLU održače se izložba doktorskog umetničkog projekta autorke Olge Mihailović pod nazivom, "Oluin: Monomit i mogućnosti samospoznaje''

 


Fizički i mentalni razvoj heroja u fikciji je od izuzetnog značaja, a posebno u narativnom smislu kao progresija zapleta. Književni kritičar Džozef Kempbel u okviru svojih studija komparativne mitologije to naziva ''monomitom''.



Danas, u popularnoj kulturi, ''monomit'' je ona nit koja savremenog čoveka povezuje sa najdubljim sedimentom ljudske psihe u kome obitavaju drevne arhetipske predstave. Monomitska struktura u okviru filmova, knjiga i stripova predstavlja čitaočev put ispod površine sopstvenog svesnog "ja". Prema mišljenju Ranka Munitića, stripovi odlično povezuju arhetipskog junaka sa današnjim čitaocem, te zato čitanje stripova oslobađa čoveka stega savremenih problema i poziva ga da zaroni u magični svet ljudske mašte. Povratkom u stvarnost, čitaocu ostaje samo da nešto magije ponese sa sobom i preruši se u junaka sopstvenog života.



''Oluin: Monomit i mogucnosti samospoznaje'' prikazuje umetničino viđenje ''monomita'' prikazano kroz 80 strip tabli.





e-mail: olga.mihailovic@gmail.com



Olga Mihailović, rođena 26.12.1994. u Beogradu, student je na doktorskim studijama Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Osnovne studije je završila 2017. godine, a master studije 2018. godine na istom Fakultetu, u klasi profesora Vladimira Veljaševića. Trenutno zvanje: Master grafičar.  Završila je srednju stručnu školu “Tehnoart: Škola za mašinstvo i umetničke zanate” 2013. godine sa zvanjem Juvelira. Bavi se grafikom (digitalnom štampom), ilustracijom i stripom.



Dodatne aktivnosti:



    Časopis Krcko (2011-2012);

    Logo za Humanitarnu aukciju ''Olovka Pleše Srcem'' 2014;

    Izložba Galerije Zvono 2015;

    Skečbuk Radionica 2015;

    Mala grafika 2015; 2016.


 


Datum objavljivanja: 14.03.2022.