Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Oktobarska Moda za poneti

Projekat "Moda za poneti" je zamišljen kao niz izložbi koje se organizuju s ciljem da rad mladih domaćih modnih dizajnera približe što većem broju publike. Kulturni Centar GRAD u Braće Krsmanović , 10. i 11. oktobra od 17 - 22 časova.

 


Radi se o specifičnoj sponi mode i umetnosti, gde se moda predstavlja iz ugla mladih perspektivnih domaćih autora koji do sada nisu imali mnogo mogućnosti za promociju. Jedna od dugoročnijih ideja je da iz Mode za poneti izraste jedinstveni umetnički pokret koji bi menjao mesta javnog predstavljanja, primao nove mlade autore u svoje redove, i tako činio zdravu granu originalnog srpskog modnog dizajna koji bi u nekom momentu mogla i morala da bude prezentovana u Evropi i svetu.


Ovakve izložbe, modne revije i stalna komunikacija sa posetiocima pomoći će mladim autorima u promovisanju svog rada, u razvoju umetničkog proizvoda i što se tiče kvaliteta i kvantiteta.


Interesovanje za učešće u Modi za poneti je postalo zaista veliko, pa spisak učesnika koji prođu selekciju vrlo brzo zatvaramo. Oktobarska Moda će predstaviti oko 60 umetnika koji će se na dva nivoa u prostoru kulturnog centra Grad predstaviti sa svojim najnovijim kolekcijama. Istaknimo goste iz Makedonije koji se bave filigranom, vrlo komplikovanom starom tehnikom rada sa metalom. Tradicija u kombinaciji sa savremenim temama donosi čuda. Biljana Klekačkoska pravi broševe u obliku malih filigranskih televizora. Atelje Borej donosi prelepe leptire, Branka Danchevska vrlo zanimljivo prstenje...


Od domaćih autora spomenimo Vesnu Kracanović sa slojevitim haljinama i suknjama. Ivana Čemerikić donosi najnoviju kolekciju odličnog kroja, i vrlo originalanog pristupa kada su detalji u pitanju. Milica Pajić predstavlja svoje broševe šećerleme, a Ljudmila Stratimirović jesenju "lovačku" kolekciju nakita.


Moda za poneti okuplja zaista veliki broj zanimljivih umetnika. Neke od njih smo predstavili nedavno u Skoplju u okviru festivala Bele noći. A to je bio samo uvod u aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu. Jer...spremamo se za Modu za poneti u Zagrebu, Sarajevu i Skoplju!


Datum objavljivanja: 07.10.2009.