Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Oktobar u SZ Pavle Beljanski

Izložba "Petar Lubarda 1907–1974–2017" do 5. novembra 2017. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.


 


U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba koja predstavlja deo zajedničkog projekta Spomen-zbirke i Kuće legata iz Beograda, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika. Postavka u Novom Sadu obuhvata dela iz dva legata, iz Umetničke Zbirke SANU (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, iz somborske Galerije „Milan Konjović“ i iz privatne kolekcije. Izložbu prati reprezentativan katalog, sa tekstovima mr Milane Kvas, Dine Pavić i Gordane Krstić Faj. Urednik kataloga je upravnica Spomen-zbirke, dr Jasna Jovanov. Celokupan projekat realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.



Program tokom oktobra:

Nedelja, 1. oktobar, 13-14.30  časova

Trideset godina dečje nedelje

Dečja likovna radionica: Bik ili oblak?

Prvi dan obeležavanja Dečje nedelje (1–5. oktobar), koja ove godine slavi 30 godina od ustanovljenja, u Spomen-zbirci biće posvećen svetovima stvarnosti i mašte, koji se stalno prepliću u dečijoj svakodnevici. Kao inspiracija poslužiće jedna od osobenosti Lubardine umetnosti – da ono što postoji u prirodi prikaže kao svoj slikarski doživljaj, a da se u njegovom delu i dalje prepozna predstavu iz stvarnosti.


Četvrtak, 5. oktobar u 19 časova:

Predavanje uz tumačenje na znakovnom jeziku

Petar Lubarda i kulturna politika nakon 1945. godine – jedno čitanje

Kuće legata

Dina Pavić, kustos, Kuća legata Beograd

Uz tumačenje Jelene Spajić na znakovnom jeziku


Novom tumačenju dela Petra Lubarde doprinose umetnička zbirka i arhiva koja je danas deo Legata Petra Lubarde o kome se stara Kuća legata. Umetnička zbirka pruža uvid u rad slikara nakon 1945. godine a arhiva koju čine pisma, prepiska, beleške u skicen blokovima, pozivnice i fotografije, prikazuje slikara u složenom društvenom kontekstu.


 


 



Datum objavljivanja: 25.09.2017.