Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ogledi Vladana Jolera Tehnokolonijalizam i umetnost

U izdanju koje se nalazi pred publikom predstavljamo i analiziramo istraživačko-umetnički rad Vladana Jolera.

 



 


Autori tekstova:



Bojana Matejić / Džoana Mol / Zoran Pantelić / Vladan Joler / Darija Medić / Jan Krasni / Nikola Krstović / Uroš Krčadinac / Anica Tucakov



Specijalni gost: Aleksandar Zograf









U izdanju koje se nalazi pred publikom predstavljamo i analiziramo istraživačko-umetnički rad Vladana Jolera, oko koga su organizovani blokovi tema koji se kreću od iskopavanja ruda do veštačke inteligencije, od srednjovekovnih dijagrama kao koncepata uređenja sveta do savremenih formi naučnih radova, od kritike i umetničke analize tehnološkog razvoja tokom istorije do značaja vojne industrije za razvoj savremenih ekrana. Jer Jolerov rad pokreće niz pitanja – od tema koje obrađuje u svom radu, do potrebe za novim kategorizacijama ljudske misli i dela, te interdisciplinarnosti u pravom smislu te reči.



Ovo izdanje (O)GLED-a kompletira i mapa “Novi ekstraktivizam” Vladana Jolera, koja sklopljena obavija celi časopis kao lenta, i formalno, ali i kao tema, te dopunjuje ovo izdanje kao samostalni artefakt. Izdanje sa mapom se može naručiti putem mejla na adresu redakcijaogled@gmail.com (mailto:redakcijaogled@gmail.com)





Urednica: Anica Tucakov

Izdavač: Sandra Marković Milisavljević



Prelom i dizajn: Monika Lang



Lektura: Tekstogradnja

Prevodilac: Aleksandar Milajić


 



Datum objavljivanja: 12.06.2023.