Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ogledi o pitanjima srednje klase i fašizma

Čitajući u grupi: ogledi o pitanjima srednje klase i fašizma Sreda-četvrtak 11-12. oktobar, 2017, 17-20h. KC Rex, Jevrejska 16.


 


Čitajući u grupi pratiće se nastanak, konstitucija i konsolidacija srednje klase, njenih razvojnih kapaciteta, ambicija i kontradikcija kroz XIX i XX vek, liberalno-kapitalističkim i socijalističkim ideološkim i upravnim sistemima. Posebna pažnja biće posvećena ulozi i udelu srednje klase u rastu, održanju i posledicama fašizma.


Ova serija uključiće 5 mesečnih dvodnevnih čitajućih sesija koje će težiti preciznijem iščitavanju i analizi teorijske terminologije i koncepata.

Radiće se na celini i delovima sledećíh tekstova:


    Karl Marks, Prilog Jevrejskom pitanju

    Karl Poper, Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji

    Milan Kangrga, Fenomenologija ideološko-političkog nastupanja jugoslavenske srednje klase

    Nikos Pulancas, Fašizam i diktatura: Treća internacionala i problem fašizma

    Teodor Kuljić, Fašizam (IV, Srednje klase, krupni kapital i fašizam)


Ovi tekstovi pokrivaju pitanja o konstituciji modernih srednjih klasa u XIX i XX veku, mogućnostima i nemogućnostima individualne i opšte emancipacije, razvoju ideja o državnoj zajednici, građanskim i svojinskim pravima nakon iskustva Drugog svetskog rata, specifičnostima društvenih slojeva jugoslovenskog socijalizma kao i teorijske rasprave o vezama klasnog društva i fašizma.


Prva sesija održaće se 11 i 12. oktobra 2017. od 17-20h u Kulturnom centru Rex i prostorima u neposrednoj okoloni. Priprema i moderacija: Noa Treister i Dražen Crnomat


Čitanje je deo jednogodišnjeg projekta Kulturnog centra Rex „FAŠIZAM, MUZEALIZACIJA I EDUKACIJA DANAS", u okviru kojeg se nastavljaju diskusije, istraživanja i publikovanja radi doprinosa boljem poznavanju i razumevanju važnih tema i problema savremenog kulturnog i političkog života. Ilustracija umetnika Andreja Timoftea je urađena na osnovu kadra iz filma Roja Andersona "Ti, koji živiš" („Du levande", 2007)


 



Datum objavljivanja: 09.10.2017.