Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

(O)GLED o Zoranu Todoroviću i odnosu biopolitike i umetnosti

U subotu, 12. marta, u 17 časova, u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd, Pariska 14, biće održana promocija novog broja časopisa (O)gled, posvećen odnosu biopolitike i umetnosti.

 


Umetnik broja je Zoran Todorović, profesor na Odseku Novi mediji, FLU. Na promociji će govoriti: Jerko Denegri, Miško Šuvaković, Zoran Todorović i Anica Tucakov, urednica izdanja.



(O)gled predstavlja izdanje čija se struktura nalazi na razmeđi publikacije i časopisa. U formi „proširene monografije”, svaki broj je posvećen jednom umetniku ili umetnici, sa centralnim blokom tekstova posvećenih neposredno autoru broja, te okolnim esejima i studijama koji omogućavaju širu kontekstualizaciju u odnosu na centralnu temu broja u oblasti savremene umetničke prakse i moguće vertikalne pozicioniranosti.Umetnik novog broja je Zoran Todorović. Ovakav predlog pristupa umetničkom radu relaciono aktivira teorijske, fenomenološke, tematske i organizaciono-produkcijske argumente koji uslovljavaju, ali i koji proizlaze iz specifičnosti rada umetnika broja.



Urednica izdanja: Anica Tucakov

Izdavač: Sandra Marković Milisavljević

Umetnik izdanja: Zoran Todorović

Autori:  Mario Kopić, Miško Šuvaković, Zoran Gajić, Goran Gocić, Dragan Jovićević i dr.

Za novi (O)gled su govorili Sunčica Ostoić, Olga Majcen Linn, Jurij Krpan, a u izdanju nalaze i tekstovi o tome ko je vlasnik tela, kliničkom radu, poslušnim telima i politizaciji smrti …

Prelom i dizajn: Monika Lang

Autor logotipa: Vladimir Garboš



Objavljivanje časopisa (O)gled podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.



„Svoje radove shvatim ozbiljno tek ako ih se uplašim. I samo te radove i stavljam u svoj portfolio. Nemam potrebu da šokiram. Pokušavam da pronađem pukotinu u opštem matriksu, mesto gde se pojavljuje realno, ali takođe i estetsko. Ono nije nužno zatvoreno u neki medij ili ustanovu umetnosti. Naprotiv, radi se o prostoru opšte čulne i emotivne inteligencije gde se uočavaju kompromisi koje pravimo i koji se brane. To je, zapravo, prostor predloga i rasprave. Ja u načelu nisam zainteresovan za predloge s kojima se lako i rado identifikuje, to mi ne obećava prihvatljive političke ishode.” (iz intervjua sa Zoranom Todorovićem, „Iščezavanje političkog subjekta otvara prostor režimu tela”, (O)gled, zima 2022)



„Zoran Todorović je umetnik antagonističkog otvorenog simptoma koji svako – ko je ušao u njegov rad, intervenciju, impakt – mora emocionalno i intelektualno da razrešava za sebe, preuzimajući odgovornost za sopstvene neočekivane i neplanirane reakcije, odluke, izbore ili izjašnjavanja i vrednovanja. (iz teksta Miška Šuvakovića, „Neizbežni antagonizmi ili tri biopolitike: B.P. modaliteti u umetničkim produkcijama Zorana Todorovića”)


 


Datum objavljivanja: 10.03.2022.