Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Održiva arhitektura – energetska efikasnost

Završen 5. međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost” u Jugoslovenskoj kinoteci


 


Peti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost”, koji je održan od 7. do 9. oktobra 2022. sa ciljem da se šire afirmišu najznačajnije teme savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost uz upotrebu obnovljivih izvora energije, završen je juče u Jugoslovenskoj kinoteci. Tokom tri dana ove manifestacije 11 eminentnih arhitekata je održalo predavanja u Sali Makavejev, dok je Marina Zajec iz Hrvatske održala i celodnevnu radionicu za studente i mlade arhitekte u multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Arhitekta Vladimir Lovrić, predsednik organizacionog odbora Kongresa, u uvodnom govoru drugog dana Kongresa, pred početak predavanja, obratio se prisutnim polaznicima predavanja i radionica: “Imamo priliku da vidimo veliki broj sjajnih govornika, arhitekata, autorskih ličnosti koje se na komparativan način bave temom ovog Kongresa, tokom gotovo njihovih celih profesionalnih karijera. Nadam se da ćete u budućnosti vi svi biti deo te iste porodice”.

Ljubomir Miščević, potpredsednik organizacionog odbora Kongresa, vodio je tribinu “Mikro Eko kuća 2022” trećeg dana Kongresa. U svom obraćanju na početku drugog dana Kongresa, on je istakao: “Tokom dva dana Kongresa treba da damo sve od sebe da saznamo kako su naše drage kolege, koje dolaze sa svih strana sveta, postale uspešne ovoj posebnoj sferi rada održive arhitekture i energetske efikasnosti. Zato su i izabrani, jer i u svojim najmanjim radovima imaju šta da kažu na temu ove konferencije”.

Predavači na Kongresu bili su  Borina Andrieu / Francuska, Paulo Merlini / Portugal, Špela Videčnik / Slovenija, Faidra Matziaraki & Victor Marti / Španija, Nina Edwards Anker / SAD, Vladimir Lojanica / Srbija, Sonja Radović Jelovac / Crna Gora, Francesco Di Gregorio / Italija, Ad kil / Holandija, I Marina Zajec / Hrvatska.

Marina Zajec, arhitektica koja kroz svoje projekte podstiće korišćeenje biorazgradivih materijala i gradnju u skladu s datostima lokacije i principima kružne ekonomije, održala je radionicu trećeg dana Kongresa. O svom radu u kontekstu ove manifestacije, ona je rekla: “Tema konferencije u potpunosti korespondira mojem svakodnevnom profesionalnom radu – integralna ekologija i održiva arhitektura je ono čemu težim i ono što želim živjeti. Iako nije moguće svakog investitora pridobiti da napusti klasične metode planiranja i gradnje, na svakom projektu se maksimalno trudimo pokazati sve dostupne mogućnosti održivih i ekoloških rješenja. U određenim trenucima se pitam bismo li trebali zauzeti mnogo radikalniji pristup, ali došla sam do zaključka da svaki mali pomak koji ostvarimo ipak utječe na ljude koji direktno iskuse održivost te arhitekture i potiče daljnju promjenu”.

Prvog dana Kongresa proglašeni su pobednici 2. međunarodnog arhitektonskog konkursa MIKRO EKO KUĆA 2022. Autori prvonagrađenog rada su autorski tim – Ida Bajtek i Tvrtko Ževrnja, drugonagrađeni je autorski tim Aleksandra Cvetanović i Miljana Todorović, a treću nagradu podelili su Petar Rakočević i autorski tim - Nataša Raonić i Izabela Pepđonović. Specijalne novčane nagrade dobili su autorski timovi: Luka Mijatović i Uroš Simić; Filp Popović, Đorđe Ćebić i Una Obradović; Sandra Draganić i Luka Grgić; Jelena Damjanović i Vladimir Kuntić. Specijalna studentska priznanja dodeljena su autorskim timovima: Nađa Milaš, Ksenija Gomilanović i Andrija Kandić; Ahmed Peco, Hajrudin Omerović i Alem Hasanović; Lucija Soldo i Hrvoje Ba; kao i autoru Nenadu Čaviću. Njihove radove publika je mogla da pogleda na izložbi u okviru Kongresa.

Na izložbi sponzora učesnici i posetioci su imali priliku da vide načine na koji se može afirmisati spoj arhitekture sa građevinskom industrijom, savremenim tehnologijama i instalacijama, sistemima građenja i upravljanja, proizvodima, materijalima, opremom, aparatima i uslugama kojima se poboljšavaju uslovi života u zgradama i koji pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kvalitetan i komforan život u unutrašnjem prostoru, kao i na zaštitu i očuvanje prirodnih resursa: zemlje, vode i vazduha.

Organizatori petog izdanja ove manifestacije su:  Udruženje EKOKULTPLUS, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin EKO KUĆA, a u svojstvu suorganizatora su i arhitektonski fakulteti iz regiona, posebno iz Zagreba i Podgorice.


 



Datum objavljivanja: 11.10.2022.