Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Odjavna špica

TkH: poslednji teorijski performans - Odjavna špica, petak, 23. januar 2009. u 20.30h Jugoslovensko dramsko pozorište, scena "Studio", autori i izvođači:
Marta Popivoda, Ana Vujanović, Bojan Đorđev, Siniša Ilić

 


Teorija koja Hoda, posle niza teorijskih performansa koji su se od 2001. godine izvodili u operi, bokserskom ringu, botaničkoj bašti, na internetu, televiziji, radiju, u amfiteatru, učionici, muzeju, galeriji, na papiru i Dokumenti 12 u Kaselu, poslednji put pokazuje svoje telo. Ovog puta grudi.


PERFORMANS ĆE SE IZVESTI SAMO JEDNOM.


U prostoriji se nalaze četiri osobe. Pogledajte ih pazljivo... Šta  nas oni pitaju? Šta to oni hoće? Zašto je ova žena nervozna? Šta se ovde dešava? Šta smo mi to gledali? Zašto sada psovka? Da li sam zakasnio? Uvek propustim najbolje... Izgleda da sam stigla na najbolji deo. Da li i ja treba nešto da kažem? Zar ovo nije manipulacija? Ko je ovde tigrica? Da li su to komadi neke sajber životinje? Ili je na toj sceni živeo monstrum? Ma, sve smo ovo već videli... Ja sam tigrica! Dosadna intelektualna diskusija... neka perverzija.




U prostoriji su izložena četiri tela. Šta o njima treba da mislim? Kako da mislim? Telo kao misaoni događaj... Evo noge u čarapi. Sat na ručnom zglobu. Usne se pomeraju. Izbrijana brada. Dekolte. Koleno. Šapat. Ovi ne prestaju... Sad bi mogli i da zaćute. Da li je ovo déjà vu? I neka je poslednji.


 


TkH: Teorija koja Hoda


TkH je osnovana kao istraživačka teorijsko-umetnička grupa u Beogradu krajem 2000. Cilj rada TkH platforme je podsticanje razvoja savremenih praksi izvođačkih umetnosti i njihovih kritičkih diskursa u lokalnom kontekstu, kao i njihova promišljena afirmacija na internacionalnoj sceni. Rad TkH se realizuje kroz: TkH časopis za teoriju izvođackih umetnosti, brojne (samo)obrazovne programe (s-o-s-projekat, Šverc znanja!), on-line platformu (tkh-generator.net), kao i umetničke i teorijske manifestacije, projekte, radove, predavanja i simpozijume. TkH platforma je angažovana na području kulturne politike i jačanju infrastrukturnih i diskurzivnih potencijala nezavisnih umetničkih i kulturnih scena (Druga scena, Clubture, PAF).


 


Datum objavljivanja: 22.01.2009.