Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Od značke do monumentalnog platna

Gostovanjem izložbe Likovna zbirka: od značke do monumentalnog platna, reprezentativna novosadska galerija predstaviće beogradskoj publici raznoliku kolekciju umetničkih dela iz Likovne zbirke Dokumentarnog fonda. Izložba je otvorena do 26. aprila.

 


Oformljen i sakupljen sa ciljem da pomogne u izučavanju života umetnika, umetničkih tokova i dela zastupljenih u stalnoj postavci Spomen-zbirke, Dokumentarni fond je doprineo da kolekcija Beljanskog postane jedan od vodećih centara za proučavanje modernog likovnog stvaralaštva u Srbiji. Zajedno sa Kabinetom grafike, još jednim segmentom Dokumentarnog fonda koji je u Kući legata krajem 2008. godine predstavljen izložbom Crteži i grafike Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Likovna zbirka je riznica koja se i danas dopunjuje.


U nameri da ljubitelji umetnosti u Beogradu uživaju u ovom, do sada retko izlaganom umetničkom materijalu koji broji 234 dela, napravljen je izbor od 51 umetničkog ostvarenja u najraznovrsnijim tehnikama i formatima (ulja na platnu, akvareli, tempere, pasteli, kombinovane tehnike, skulpture, itd). Izložba će obuhvatiti radove 50 autora, među kojima su Nadežda Petrović, Kosta Miličević, Miloš Golubović, Stojan Aralica, Nedeljko Gvozdenović, Ivan Tabaković, Milan Konjović, Sreten Stojanović, Zora Petrović, Nebojša Mitrić, Mira i Sava Sandić, Nikola-Koka Janković, Petar Omčikus i mnogi drugi. Njihova dela su nastajala u periodu od druge polovine devetnaestog veka pa sve do danas, čineći presek raznih stilova, motiva i umetničkih medija.


Autorka izložbe i pratećeg kataloga je kustos Spomen-zbirke, Marta Đarmati.


 


Datum objavljivanja: 09.04.2009.