Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Od Lisabona preko Minska do Vladivostoka

U sredu 21, decembra 2016. godine u Umetničkoj galeriji „Mihail Savitski“ u Minsku, otvorena je izložba savremenog evropskog slikarstva, pod nazivom „Od Lisabona preko Minska do Vladivostoka“.


 


Posetioci ove izložbe moći će da uživaju u 80 radova 30 umetnika iz 28 zemalja Evrope, među kojima su: Belorusija, Rusija, Ukrajina, Francuska, Portugalija, Belgija, Španija, Holandija, Nemačka, Austrija, Češka, Poljska, Srbija i druge.


Umetnost, kao najprefinjeniji vid duhovne delatnosti, posredstvom univerzalnog umetničkog jezika, razumljivog na celoj planeti, ima mogućnost da uspostavi komunikaciju sa svim narodima sveta. U vreme nacionalizma, šovinizma, antisemitizma, terorizma i svih ostalih uzročnika koji razdvajaju narode, danas, više nego ikad ranije, potrebno je uspostaviti tu komunikaciju. Jedan od organizatora izložbe, gospodin Pavel Latuško, ambasador Belorusije u Francuskoj, rekao je: „Ideja ove izložbe je da istakne jedinstvenu ulogu kulture i umetnosti u povezivanju zemalja, koje su danas podeljene ekonomskom krizom i političkim protivrečnostima“.


Belorusija je jedna od onih zemalja koja je, bolje od mnogih drugih zemalja širom sveta,  shvatila da su kultura i umetnost vrlo važan segment življenja skake nacije.


Organizatori ovog međunarodnog projekta su Ambasada Belorusije u Francuskoj, Stalna misija Belorusije u UNESKO-u i predstavnici beloruske diplomatske misije u evrposkim zemljama koje su učesnice izložbe. 

Predstavnici ambasada Belorusije u ovih 28 zemalja preuzeli su umetnička dela iz istih zemalja i diplomatskom poštom prebacili ih u Belorusiju. Prilikom preuzimalja radova, svaki umetnik je sa Ambasadom potpisao ugovor u kome se organizatori obavezuju da će umetnička dela biti vraćena na isti način, kao i to da slike mogu da ostanu godinu dana, koliko će trajati ovaj veliki projekat.


Svaka od zemalja učesnica je predložila po jednog svog umetnika, a Radovan Trnavac Mića, pozvan je od organizatora da predstavlja Srbiju. U leto  2005. godine, Radovan Trnavac imao je veliku samostalnu izložbu u Nacionalnom muzeju u Vitebsku, gradu u kome je rođen čuveni Šagal. Nakon toga, Radovan Trnavac je bio gost Ministarstva kulture Belorusije povodom Internacionalnog trijenala likovnog stvaralaštva održanog 2012. godine u Minsku. Zato su mu organizatori i ovog puta ukazali svoje  gopstoprimstvo i učinili mu veliku čast da bude deo ove veličanstvene izložbe.


Svečanom otvaranju izložbe  „Od Lisabona preko Minska do Vladivostoka“ prisustvovao je veliki broj umetnika – učesnika. Izložba će biti otvorena do 5. februara 2017. godine, a za vreme njenog trajanja održaće se veliki broj pratećih programa – koncerata, likovnih radionica za decu i drugih iznenađenja koje su organizatori pripremili.


Nakon 5. februara izložba se seli u Vladivostok, pa zatim u Brisel i druge gradove Evrope. Ovaj projekat trajaće do desembra 2017. godine.


 



Datum objavljivanja: 26.12.2016.