Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Od ideje do ostvarenja

Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije organizuje u Galeriji Singidunum, samostalnu izložbu Mirjane Lukić, pod nazivom "Od ideje do ostvarenja". Izložba se može pogledati od 12. do 22. avgusta 2008.

 


Delima arhitekture je potrebno mnogo vremena da se realizuju, a takođe i mnogo vremena za rađanje i sazrevanje ideje. Pored fotografija, planova, skica realiѕovanih i nerealiѕovanih projekata, možete da uživate i u dobroj video preѕentaciji. Zajednički imenitelj za sve izložene projekte je umetnički pristup oblikovanju arhitekture, kao kreiranje novih formi i traženje i nalaženje pravih oblika koji rešavaju funkciju u prostoru.  U našoj graditeljskoj praksi nije shvaćena uloga autora kao neophodnog u realizaciji svojih zamisli, tako da je projektu arhitektonski deo podzemne železnice  "Vukov spomenik"  došlo do mnogih promena u odnosu na prvobiotne ideje autora.


Mirjana Lukić, rođena je 13 juna 1942, u Mačvi (Glušci, Bogatić) gde su joj se roditelji sklonili iz Beograda za vreme rata. Gimnaziju, a zatim Arhitektonski fakultet završila je u Beogradu 27 januara 1966 godine .


Odmah zatim odlazi u Pariz, gde upisuje Visoku školu lepih umetnosti , poznati BOZAR, i biva primljena na poslednji stupanj studija, na koji su primani studenti završenih fakulteta iz Evrope. Studirala je u ateljeu profesora Bosi- a, (koji je bio šef biroa kod Le Korbizijea ), dve godine, a takođe radila u nekoliko arhitektonskih biroa, najviše kod poznatog Klod Parena, kod koga je u to vreme radio i sada poznati, Žan Nuvel .


Glavni planovi i projekti autora su: Naselje Banjica, Du . Plan Bulevara Revolucije, 149 blokova uz Bulevar, Planovi nekoliko blokova u centru , Urbanistički projekat za hotel Interkontinental na Slaviji ...


Učestvovala je na više arhitektonskih, spomeničnih i urbanističkih konkursa; za centar Kraljeva, za spomenik u Jajincima, za Domaćinsku kuću Srbije i na međunarodnim konkursima za Prelaz Bokokotorskog zaliva, i za centar grada Kragujevca. Izradila više enterijera Sajamskih izložbi Jugoslavije u inostranstvu; u Bratislavi, 1969., u Parizu 1973. i 1976. i u Izmiru 1978. Postavila izložbu 40 godina od ULUPUDS-a, u Paviljonu Cvijeta Zuzorić. Izlagala je na preko pedeset kolektivnih i tri samostalne izložbe, od kojih je najznačajnija " U četiri dimenzije "; Ideja u slici, Arhitektura u prostoru, i Grad u Vremenu, 1988 . godine, u Galeriji " Singidunum ".


Član je Udruženja urbanista Srbije , član Predsedništva Saveza arhitekata Srbije bila je u dva mandata, a kao član ULUPUDS-a, birana je u Odbor Arhitektonske sekcije u četiri mandata , a 2005 i 2006 birana je u Upravni Odbor Udruženja.


Dobitnik je dve Godišnje Nagrade za  stvaralaštvo ULUPUDS -a za 1987. i 1995. godinu, a zvanje, Status istaknutog umetnika dobila je 1998 godine. Dobitnik je priznanja: "Zahvalnice beogradskog železničkog čvora" za učešće u izgradnji podzemne stanice Vukov spomenik.


 


Datum objavljivanja: 06.08.2008.