Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Od Daviča do Čelebonovića

U četvrtak, 7. aprila u 19 sati u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5/I), održaće se predstavljanje knjige autora Radivoja Davidovića, "Od Daviča do Čelebonovića - Ulice beogradskih Jevreja". Čigoja štampa, Beograd 2010.


 


Učestvuju: Filip David, Milan Ristović, Žarko Čigoja i autor. Odlomke iz knjige čita Milan Mihajlović Caci, dramski umetnik.


Knjiga Radivoja Davidovića Od Daviča do Čelebonovića: ulice beogradskih Jevreja predstavlja značajno ostvarenje u oblasti publicistike u kojoj je prezentovano sedamnaest velikih životopisa najznamenitijih ličnosti Beograda jevrejskog porekla po kojima su nazvane ulice glavnog grada Srbije. Svi oni: Danilo Kiš, Marko Čelebonović, dr Hugo Klajn, Eli Finci, Geca Kon, Rahela Ferari, Oskar Davičo, Stanislv Vinaver, Hajim Davičo, Olga Alkalaj, Braća Amar, Beža Albahari, Rabin Alkalaj, Leon Koen, Moša Pijade, Aleksa Čelebonović, Braća Baruh, ostavili su neizbrisiv trag u istoriji, kulturi, nauci, politici i društvenom životu Beograda.



Knjiga je nastala kao rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada i pisana je na osnovu relevantne arhivske i muzejske građe o nastanku beogradskih ulica u poslednja tri veka. Monografija je enciklopedijskog karaktrera i sadrži glavne bibliografske podatke o Jevrejima koji danas u Beogradu imaju ulice sa svojim imenom. Od ukupno 8008 beogradskih ulica njih sedamnaest su dobile naziv po istaknutim Jevrejima. U uvodu autor daje kratak istorijat urbanizacije Beograda u 19. veku i opisuje najveće promene do današnjih dana s naglaskom na jevrejske nazive.



Rukopis za knjigu Od Daviča do Čelebonovića – Ulice beogradskih Jevreja dobio je nagradu za najbolji rad na 53. nagradnom konkursu Saveza jevrejskih opština Srbije.



Recenzetni knjige su akademik Predrag Palavestra i književnik Filip David. Knjiga je štampana na kunsdruk papiru, bogato ilustrovana fotografijama (portreti, ulice nekad i sad, planovi grada). Na kraju knjige autor daje spisak obimne literature korišćene  za pisanje ovog dela.

          



Radivoje Davidović: rođen je 1954. godine u Beogradu. Bavi se novinarstvom i publicistikom. Kao novinar objavio je veliki broj tekstova i fotografija u većem broju listova i časopisa. Autor je brojnih feljtona o znamenitim ličnostima i tekstova iz kulturnog nasleđa. Za svoj publicistički rad dobio je nekoliko nagrada.


 



Datum objavljivanja: 06.04.2011.