Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Od Bosfora do Kosova Ison

U ponedeljak,10. novembra u Galeriji Prometej otvorena je izložba slika autora iz Novog Sada Dragice Ljevar – Marić. Izložbu pod nazivom “Od Bosfora do Kosova Ison” otvorila je Sonja Petrović, istoričar umetnosti, a u ime Prometeja goste je pozdravio Radomir Čubranović, marketing direktor ove izdavačke kuće.

 


Pozdravljajući brojne goste i novinare, Radomir Čubranović je podsetio da je Izdavačka kuća Prometej u svom 19 – godišnjem radu uvek prilikom izdavanja knjiga, organizovanja izložbi i drugih manifestacija vodila računa da umetničko delo ima kulturnu, istorijsku i civalizacijsku vrednost. Slike Dragice Ljevar-Marić u o ovom vremenu površnosti nikog neće ostaviti ravnodušnim, a kod nekih će probuditi i grižu savesti po mnogim osnovama, rekao je Čubranović.




Ova sasvim nova sfera interesovanja Vizantijom, sa istorijskog, kulturološkog i što je vrlo neobično muzičkog aspekta pokazuje da Dragica slovi kao stvaralac širokog spektra interesovanja kojim postiže zapažene rezultate čuvajući opredeljenje koje se baš i ne može podvesti pod opštim imenom. Ovim asocijativnim i produhvoljenim platnima umetnica predstavlja svoj rad, trud i umeće, stvaralačku patnju, inspiraciju duha i napor uma, pokazujući da je ovaj slikarski opus rezultat dugogodišnjeg promišljanja i proučavanja prošlosti i naše velike srednjevekovne tradicije. Vraćanje korenima je nužno, naročito u periodima kriza jer ko nema prošlosti nema ni budućnosti, rekla je,pored ostalog, prilikom otvaranja izložbe Sonja Petrović.



Ova izuzetna izložba sa 31 radom biće otvorena do 20. novembra.


 


Datum objavljivanja: 14.11.2008.