Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Od Bosfora do Jadrana

Izložba Francuskog instituta, "Od Bosfora do Jadrana", otvara se u utorak 29. mart 2011. godine u 19 časova u Kući legata, Knez Mihailova 46. Francuski fotografi oktrivaju Spomenike Balkana , 1878 – 1914.


 


Preko 180 fotografija objedinjenih u francuskom Centru za nacionalne spomenike, koji obavlja  funkciju zavoda za zaštitu spomenika, daju jedinstven prikaz spomenika, arhitekture i gradskih  celina jugoistočne Evrope u periodu od 1878. do 1914. godine.




Arhitektonsko i istorijsko bogatstvo ovog dela Evrope viđeno očima francuskih  profesionalnih i amaterskih fotografa nudi svedočanstvo nestalih spomenika i pruža  mogućnost da se upoznamo sa evolucijom velikih urbanih celina ove baštine, teško stradale  tokom neprestanih ratova u regionu posle 1914. godine.  186 fotografija preuzeto je iz najvećih zbirki, a među njima su i prve fotografije u boji,  autohromovi iz muzeja Alber-Kan. Izložba je podeljena u 5 segmenata: Novi pogled na Antiku;  U znaku Vizantije; Na tragu Venecije; Otomanski pečat; Gradovi između tradicije i savremenog.




Posetioci će imati priliku da otkriju između ostalog do sada nepoznate fotografije  Svete Gore, Gračanice, Ostroga, Kotora, Prizrena, Sarajeva, Mostara, Dubrovnika, Splita, Pule, Zadra ali i Istambula, Atine, Delfa, Sofije, Skoplja, Tirane... U okviru izložbe biće  predstavljena i serija snimaka sa putovanja Žana Brina i Ogista Leona 1912. godine u Bosni  i Hercegovini.



Datum objavljivanja: 25.03.2011.