Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Od apstrakcije do predela čulnosti

U četvrtak, 23. februara, 2011. godine u 13. časova u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Drajzerov prolaz 2, otvara se izložba, "Ivan Radović - Od
apstrakcije do predela čulnosti".

 


Izložbom Ivan Radović - od apstrakcije do predela čulnosti u Galeriji-Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, beogradskoj publici biće predstavljna jedna od izložbi iz projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti. Cilj projekta jeste da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja na Ušću, kontinuirano predstavlja delove svojih bogatih zbirki.




IVAN RADOVIĆ – OD APSTRAKCIJE DO PREDELA ČULNOSTI

"Iskrenosti osećanja nema bez naivnosti srca." "Voleo sam da volim."

 (Ivan Radović)


Ivan Radović, poznati srpski modernista, prošao je kroz više različitih likovnih faza: kubokonstruktivizam, neoklasicizam, apstrakcija, naivizam, intimizam, poetski realizam. Naivizam kao stav, i kao novi predmet slikarstva, otkriva takođe i istraživanja na planu čiste likovnosti, sa emotivnim, ličnim tumačenjem umetnosti, u autentičnoj radosti življenja, te ukazuje na okrenutost ka unutrašnjem svetu. Glavna tema Radovićevog slikarstva jeste vojvođansko selo, sa prepoznatljivom atmosferom optimizma, humanosti i čulnosti, u spontanoj, sudbinskoj ljubavi prema rodnom kraju. Cilj izložbe jeste, da se nanovo osvetli Radovićev opus, vraćajući u fokus javnosti delo ovoga značajnog umetnika. Biće izloženo 22 slike, iz svih faza umetnikovog stilskog razvoja. U okviru ove selekcije nalaze se  4 slike "A" kategorije.


Razmatrajući u malome opus Ivana Radovića, na primeru dela koja se čuvaju u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, sa  stilskim opredeljenjima, često paralelnim, nekada retrogradnim ili avangardnim, na ovoj izložbi, vidi se uzorni segment Radovićevog opusa, posmatran sa tačke gledišta što bliže samome delu, kao i konkretnom pitanju umetnosti koja su Radovića, tako duboko i strastveno zaokupljala.


U nizu muzeja gde je gostovala ova značajna izložba, bio je prvi Narodni muzej u Valjevu, 2009. godine, zatim je  tokom 2010. izložba Ivana Radovića predstavljena u Kulturnom centru Vršac, te ju je potom preuzela Spomen-zbrika Pavlja Beljanskog u Novom Sadu. Takođe, predviđeno je da sledeće gostovanje bude u Zamku kulture, Kulturnog centra Vrnjačke banje. Ovoga puta, izložba se prvi put predstavlja beogradskoj publici.


Ivan Radović rođen je 22.06.1894. u Vršcu, a umro je u Beogradu 14.08.1973. godine. Učio je slikarstvo u Budimpešti, na Umetničkoj akademiji. Godine 1929. postaje prvak Jugoslavije u tenisu. Igra za Dejvis kup 1930. kao reprezentativac Jugoslavije. Samostalne izložbe u Beogradu (1925, 1928, 1929, 1932, 1952, 1960, 1966, 1971, 1984 - crteži), u Novom Sadu (1966) i dr. Redovno izlagao na grupnim izložbama u zemlji i kao državni predstavnik Jugoslavije, u inostranstvu. Bavio se pedagoškim radom (Umetnička škola u Beogradu i dr). Dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1970. godine.


Autorka izložbe: Žana Gvozdenović, muzejski savetnik MSU Beograd


 


Datum objavljivanja: 19.02.2011.