Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Obrazovanje sa korenom

"Obrazovanje sa korenom" izložba i prateći program 7. septembar – 14. septembar, Umetnički prostor U10 Kosovke devojke 3.


 


Obrazovanje igra ključnu ulogu u formiranju pojedinaca i društava. Ono predstavlja kamen temeljac za sveukupni razvoj i napredak jedne zajednice. Međutim, da bi obrazovanje bilo istinski efikasno, neophodno je da ima „koren” – čvrste osnove koje pružaju stabilnost i omogućavaju dugoročni rast. Obrazovanje se takođe može posmatrati kao umetnički postupak koji podstiče kritičko razmišljanje, inovativnost i eksperimentisanje. Pojedinci su aktivni kreatori svog obrazovanja, postavljajući pitanja, istražujući i stvarajući nove perspektive.



IZLOŽBA OBRAZOVANJE SA KORENOM



Povod za seriju događaja na temu „Obrazovanje sa korenom” jeste mini izložba istog naslova koja se sastoji od crteža, fotografija i tekstova. Ova izložba je rezultat saradnje umetnika Selmana Trtovca sa Filološkom gimnazijom u Beogradu i profesorkom književnosti Draganom Ćećez Iljukić. Izložba istražuje generacijske veze, vremenski tok i kontinuitet obrazovanja. Konkretno, izložba ilustruje životne priče nekoliko porodica čiji su članovi kroz više generacija pohađali istu školu.



Serija programa ima za cilj pokretanje neophodnog dijaloga o značaju obrazovanja kroz umetnost. Kroz ove razgovore, želimo da istražimo različite perspektive i ideje o obrazovanju, kako bismo bolje razumeli njegov uticaj na pojedince, zajednicu i društvo uopšte.



IZLOŽBA GRADSКA GERILA I ŠКOGRAD



U okviru Podijuma Društvo udružene odgovornosti poziva na saradnju lokalne inicijative: Gradsku Gerilu i Istraživački centar Škograd, a sve to kroz hibridne formate radionica, vežbi i diskurzivnog programa.



Gradska Gerila je kreativna laboratorija koja se oslanja na principe samoorganizacije mladih, njihovog kreativnog udruživanja, vršnjačke edukacije i alternativnih oblika obrazovanja. Sinergijom različitih činilaca nastaju specifični kreativni prostori za realizaciju raznovrsnih ideja na polju umetnosti i socijalnog aktivizma u cilju aktivnog učešća mladih u oblikovanju sopstvenog urbanog okruženja i jačanju civilnog društva.



Škograd je projekat započet kao inicijativa tri kolektiva: Škole urbanih praksi (Gradska Gerila), Škogleda i udruženja Political Space Matters, u partnerstvu sa osnovom školom „Vlada Obradović Kameni” u beogradskom naselju Ledine. Njihov rad fokusiran je na pitanja koja su najčešće izostavljena iz urbanih planiranja i obrazovnih praksi: mobilizacija zajednice i učenje putem otkrića isprepletano sa idejom o izgradnji socijalnog kapaciteta za agensnost i promenu.



Prateći program:



Četvrtak, 7. septembar, 19.00, U10

19.00-19.30 Otvaranje izložbe

19.30-21.00 Vođenje kroz izložbu u Umetničkom prostoru U10 i razgovor o projektu Društvo udružene odgovornosti, sa gostima i đacima iz Filološke i Pete beogradske gimnazije.



Petak, 8. septembar, 20.00, U10

Participacija publike u savremenoj muzici

/ Predavanje i (zajedničko) izvođenje /

Maja Bosnić (Gradska Gerila)



Subota, 9. septembar i četvrtak, 14. septembar, 19.00, U10

Misliti oblike / govoriti oblike / oblikovati društveno zajedništvo

Igra (po prijavi, broj učesnika ograničen)

Ana Pinter (Gradska Gerila)



Nedelja, 10. septembar, 19.00, U10

Šta je muzika i zašto je slušamo?

Predavanje

Miloš Jovanović (Gradska Gerila)



Ponedeljak, 11. septembar, od 17.00 do 22.00, U10

ChezMira (še_mira) KodMire

Performativni susret

Mirjana Utvić (Gradska Gerila, Škograd)



Utorak, 12. septembar, 19.00, U10

Priče iz Škograda


 



Datum objavljivanja: 05.09.2023.