Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Objekti i grafike Nikole Velickog

Otvaranje izložbe objekata i grafika Nikole Velickog asistenta Fakuteta likovnih umetnosti koje će se održati u Galeriji FLU (Knez Mihailova 53, Beograd) u sredu, 2. oktobra 2019. godine, u 19č. Izložba će trajati do 11. oktobra 2019. godine.

 


Estetsku validnost jednog umetničkog dela određuju višestruke perspektive, najpre perspektiva njegovog kreatora, a potom multiperspektivnost publike, kroz prostor i vreme. Ostvareno umetničko delo ujedno je i interpretacija i namera i likovni izraz autora, jer i u perspektivi drugog, delo dobija nove vrednosti. Umetničko delo je u konstantnom kretanju, dozvoljavajući sebi višestruka značenja. Ovako jedno delo uvek je otvoren proces, bez konačnosti.  

Autor predaje svoje delo publici, koja potom, preuzima rad na njemu, tumači i iščitava ga iz svojih višestrukih perspektiva, dajući mu nova, različita značenja. Umetničko delo rezulat je komunikacije između umetnika, dela i publike.

Potreba da se prenese poruka, misao, ideja, u vidu pećinskih hronika ili grafita kroz istoriju umetnosti svedoči o postojanju vizuelnih konvencija, znakova i simbola, koje posmatrač prima i tumači. Reč je o recipročnom odnosu, i umetničko delo i njegov konzument ovakvim procesom nepovratno se menjaju. Isčitavanje umetničkog dela ne zavisi samo od izražajnih mogućnosti umetnika i njegovog likovnog izraza, već i od primaoca, njegovog stepena obaveštenosti ili usvojenih kulturoloških standarda.

 Crtež, istorijski sigurno najrasprostranjeniji vid neverbalne komunikacije, bio je sredstvo prenošenja  iskustava, observacija, senzacija, volje i stava. Kako bi komunicirali sa najširim auditorijumom, kreatori  umetnosti pratili su poznatu umetničku praksu, mimezis - simbol, preobražavajući  čitljive konvencije u univezalne poruke. Ova praksa, od  praumetnosti do savremenih komunikacijskih tabli – sledi isti šablon  - zidna površina prekrivena porukama namenjenim najširoj publici, prevashodno sugeriše bitnost konvencija u  obraćanju publici. Tumačenje sadržaja  poruke  industrijskog proizvoda ili umetničkog dela ostavljeno je potrošaču kao krajnjem konzumentu, a  umetnički  izraz postaje deo masovne merkantilne kulture.


1.  U. Eco, The Open Work, Cambridge, Massachusetts, Harvard University Prеss 1989.


 


Nikola Velicki  rođen je 1983. godine u Nišu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine kod profesora Miodraga Mlađovića. Doktorirao 2017. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod profesora Vladimira Veljaševića.  Član je ULUS-a od 2009. godine. Zaposlen na Fakultetu likovnih umetnosti, kao asistent na grafičkom odseku. Priredio je preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i 16 samostalnih izložbi.





Samostalne izložbe :

2019. Mini svet, (sa Vladimirom Milanovićem), Galerija „Reflektor“, Užice

2018.    Two generations, two approaches, (sa Dimitrijem Pecićem), Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Gdanjsk

2018.    Ja volim ptice i Strah od letenja, (sa Vladimirom Veljaševićem), Galerija Doma omladine, Beograd

2016.    Doktorsko umetnički projekat „Pokret i gest kao osnova likovnog izraza“, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd

2015.    Crteži i grafike, Galerija, Vrbas

2013.    Crteži i grafike, (sa Simonidom Radonjić i Milanom Antićem), Srpski     kulturni centar, Pariz

2013.    Crteži i grafike, Moderna galerija, Lazarevac

2011.    Unnplugged remix, U.K. Vuk, Beograd

2011.    Krajputaši, Galerija „Progres“, Beograd

2011.    Grafike, Dom kulture, Čačak

2011.    Krajputaši, prostorna izložba,  Autobuska stajališta, Beograd

2010.    Aboridžini, Galerija Savremene umetnosti, Smederevo

2010.    Aboridžini, Galerija SKC-a, Kragujevac

2009.    Krajputaši, Centar ѕa grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd

2009.    Gospoda tajanstveni, Dom kulture, Sopot

2008.    (Ne)ready made (sa Damjanom Kovačevićem), Galerija FLU, Beograd

2008.     Digital print, Dom kulture Studentski grad, Beograd









Nagrade :



2016.    Veliki pečat, Grafički kolektiv, Beograd

2007.    Nagrada za grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu

2006.    Nagrada za grafiku na 13. Bijenalu studentske grafike SCG-a, Dom kulture Studentski grad, Beograd


 


 


Datum objavljivanja: 01.10.2019.