Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Obaveštenje ministarstva

U Brislu, u februaru ove godine, potpisan je Memorandum o pristupanju Republike Srbije Kultura 2007-2013 kojim se Srbija uključuje u evropske programe vredne 400 miliona evra.

 


U Briselu, u februaru ove godine, potpisan je Memorandum o pristupanju Republike Srbije Kultura 2007-2013 kojim se Srbija uključuje u evropske programe vredne 400 miliona evra. Cilj ovog programa jeste jačanje kulturnog identiteta, razvoj saradnje u oblasti kulture između stvaralaca i kulturnih institucija kao i razmena umetničkih dela i jačanje interkulturnog dijaloga. Osnovana je kancelarija Tačka kulturnog kontakta koja će biti servis zainteresovanim korisnicima (pojedincima i ustanovama) za fondove u okviru programa Kultura 2007 – 2013.


U opkviru saradnje sa Evropskom unijom Ministarstvo kulture je započelo proces pristupanja Srbije Medija programu EU, odnosno posebnom programu koji se tiče audio – vizuelne industrije koja podrazumeva i filmsko stvaralaštvo. Savet Evrope, Grad Beograd i Ministarstvo kulture Republike Srbije bili su domaćin centralne proslave Dani evropske baštine, manifestacije koja je održana septembra meseca 2007. u Beogradu. Tom prilikom potpisane su sledeće međunarodne konvencije:


1)Evropska konvencija o predelu


2)Evropska konvencija o značaju kulturnog nasleđe za društvo


3)Evropska konvencija o arheološkom nasleđu U novembru u Beogradu održana je ministarska konferencija o interkulturnom dijalogu i Beloj knjizi Saveta Evrope. 


Tokom predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope od maja do novembra 2007. Ministarstvo kulture je u Strazburu organizovalo više kulturnih događaja među kojima su koncert Beogradske filharmonije, izložba umetničkih fotografija Obećana zemlja, izložba beogradske Galerije Fresaka itd. Filmovi srpske kinematografije Sveti Georgije ubiva aždahu i Turneja, od evropskog fonda za kinematografiju (EURIMAŽ) podržani su sa ukupno 700 hiljada evra.  Ministarstvo kulture je preduzelo niz aktivnosti vezanih za program rada Kulturnog centra u Parizu. Jedan od projekata je izložba (u toku) Svi, mi, oni -  Kulturnog centra Reks, pobodom evropske godine interkulturnog dijaloga.


U saradnji sa Savetom Evrope intenzivno se radi na Regionalnom programu za kulturno i prirodno nasleđe Jugoistočne Evrope koji u svojoj pilot fazi podrazumeva i saradnju sa slabije razvijenim opštinama (npr. Žagubica i Despotovac). Za ovaj program Ministarstvo kulture ima podršku drugih ministarstava jer objedinjuje problematiku zaštite kulturnog nasleđa, održivog ekonomskog razvoja, razvoja lokalne samouprave.Ministarstvo kulture aktivno učestvuje u mnogim regionalnim inicijativama uključujući: Organizacija za Crnomorsku ekonomsku saradnju (koja po prvi put od ove ogodine uključuje i kulturne programe i aktivnosti). Savet ministara kulture Jugoistočne Evrope Dunavska inicijativa; radna grupa za kulturu i nauku. U toku su pripreme za nastup Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji kojom prilikom je Ministarstvo kulture uvelo nove kriterijume i procedure za nastup koji podrazumevaju i formiranje umetničkog saveta. Ministarstvo kulture podržalo je veći broj projekata i programa međuvladinih i nevladinih organizacija koji imaju regionalnu i međunarodnu dimenziju.


 


Datum objavljivanja: 02.05.2008.