Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

O vremenu Slavka Milenkovića

U ponedeljak, 8. juna u 19 časova otvara se izložba grafika Slavka Milenkovića, laureata nagrade Veliki pečat za 2008. godinu. Izložbu će otvoriti Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti i autorka predgovora u katalogu.Izložba traje do 20. juna.

 



Slavko Milenković se izdvojio kao osobena autorska pojava na likovnoj sceni već sa svojim prvim grafikama i crtežima, 80-ih godina prošlog veka.

Na izložbi u Grafičkom kolektivu izlaže ciklus digitalnih grafika pod naslovom »O vremenu«. Na prvi pogled likovno jednostavne i čitljive, grafike iz ovog ciklusa zapravo predstavljaju složen sistem mišljenja koji je nastao kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja. U pitanju su fotokolaži i fotomontaže bogatih narativa kroz koje humorno tumači i demistifikuje svakodnevicu prenatrpanu mnogim potrebnim i nepotrebnim stvarima. On nastoji da spoljašnju realnost prevede na simbolički jezik znakova koji će jednim delom biti artificijelno svedočanstvo o vremenu, a drugim, što je za samu umetnost važnije, individualni dokaz o aktivnom odnosu naspram uslova u kojima svi prebivamo, ali ne posedujemo istu vrstu dovoljno dobre percepcije ili osetljive senzore kojima bi se takva stvarnost u njenim neobičnostima identifikovala. Milenkovićev nemiran i istraživački duh hrabro unosi nove elemente u sopstveno široko stvaralačko polje i uvek iznova iznenađuje svojim novim i svežim rešenjima.






Slavko Milenković (Beograd, 1959)

Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1982. Poslediplomske studije završio na istom fakultetu 1985. Član ULUS-a od 1983. Samostalno izlaže od 1985. Stvara u oblastima: grafike, slikarstva, fotografije, grafičkog oblikovanja.




Nagrade/izbor: Nagrada Bijenala na 1. bijenalu jugoslovenskog studentskog crteža, Beograd, 1983; III nagrada na 1. grafičkom bijenalu – suva igla, Užice ’93, Užice, 1993; IV nagrada na 3. međunarodnom trijenalu grafike, Koči, Japan, 1996; Specijalno priznanje za doprinos razvoju grafike povodom samostlane izložbe na 4. trijenalu grafike malog formata u Šamalijeru, Francuska, 1997; Nagrada ULUS-a na Međunarodnom bijenalu grafike, Beograd ’98, Beograd, 1998; Nagrada Muzeja primenjene umetnosti na 42. Oktobarskom salonu, Beograd, 2001; Veliki pečat na Majskoj izložbi grafike beogradskog kruga, Beograd, 2008.


 



Datum objavljivanja: 03.06.2009.