Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

O normalnosti

U pitanju je prvi projekat međumuzejske saradnje u oblasti savremene vizuelne
umetnosti između institucija iz Srbije i SAD u poslednjih nekoliko decenija. Izložba se organizuje na inicijativu Katzen Art Centra. Izložba traje od 5. maja do 7. juna.

 


Umetnici: Milan Aleksić, Asocijacija Apsolutno, Biljana Đurđević, Uroš Đurić, Adrian Kovacs, Zoran Marinković, Goranka Matić, Era Milivojević, Zoran Naskovski, Vladimir Nikolić, Tanja Ostojić, Nesa Paripović, Vesna Pavlović, Balint Szombathy, Talent, Zoran Todorović, Milica Tomić, Raša Todosijević.


Izlozba "O normalnosti. Umetnost u Srbiji 1989-2001" premijerno je predstavljena u periodu od 11. septembra do 07. novembra 2005. u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao projekat autorskog tima Branislava Anđelkovic, Branislav Dimitrijević, Dejan Sretenović i Borut Vild, uz učešće oko 60 umetnika sa stotinak izloženih radova. S obzirom na prostorna ograničenja i kontekst izlaganja, na izložbi u Vašingtonu biće predstavljen reprezentativan izbor od 24 rada sa beogradske izložbe od kojih se najveći broj danas nalazi u zbirkama MSU. 


U pitanju je prvi projekat međumuzejske saradnje u oblasti savremene vizuelne umetnosti između institucija iz Srbije i SAD u poslednjih nekoliko decenija. Izložba se organizuje na inicijativu Katzen Art Centra čiji je aktuelni program posve specifičan za američki sistem umetnosti jer je dobrim delom okrenut predstavljanju savremene umetnosti onih

zemalja (Mađarska, Česka, Srbija) sa čijom se savremenom kulturom američka, a pogotovu vašingtonska publika retko sreće.


Ako imamo u vidu i to da izložbu "O normalnosti. Umetnost u Srbiji 1989-2001" čine umetnička dela koja uglavnom direktno i kritički reflektuju političku, ekonomsku, kulturnu i svakodnevnu klimu Srbije devedesetih, onda njen značaj ne treba samo sagledati u domenima uspostave institucionalne kulturne saradnje i promocije savremene srpske umetnosti i umetnika, već i u doprinsu koja ona daje u upoznavanju američke javnosti sa svom kompleksnošću stanja srpskog društva u ovom periodu.


Nasuprot dominantnom svetu ratnohuškačke nacionalističke ideologije koji je u američkoj javnosti stvorio negativnu sliku Srbije čije se posledice i danas osećaju, izložba u američkom kontekstu ukazuje na postojanje marginalizovanog sveta oponenata ovakve političke hegemonije koji se manifestovao i u domenu vizuelnih umetnosti,

uključujući i neke od najviših stvaralačkih dometa u srpskoj umetnosti poslednjih decenija. 


Izložba se organizuje uz podršku Ministarstva kulture i ambasade Republike Srbije u Vašingtonu. 


Više informacija o American University Museum-u i Katzen Art Centru može se naći na sledećoj adresi: www.american.edu/katzen


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


Datum objavljivanja: 28.04.2009.