Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

O izvesnim samoćama

U Galeriji Progres od 08. do 23. maj 2009. održaće se izložba skulptura i crteža Jelene Kršić. Zvanično otvaranje zakazano je za četvrtak 14. maj 2009. u 20h, a izložbu otvaraju istoričari umetnosti Milena Marjanović i Marta Vukotić Lazar.

 


Na izložbi pod nazivom "O izvesnim samoćama" Jelena će se predstaviti sa osam skulptura velikog galerijskog formata, izlivenih u bronzi i pet crteža, dimenzija 120x110 cm, nastalih tokom 2008/09. godine.


U radovima Jelene Kršić sadržana je "tama" - kao njeno drugo biće, ali i saznanje da je i savladana, kroz materiju ljudskog stvaralaštva. Umetnost nije samo individualni izraz i lična investicija, ona nastaje i razvija se kao pokoravanje radu. Sve to se iščitava u ovim krhkim, a tako emotivno snažnim figurama, čiji je cilj da izraze očiglednost naših stanja duše. Sve oko njih i u njima odiše atmosferom nastalom iz promenljivih odnosa. Iako asketski bestelesne, ove figure deluju čak erotično i sa lakoćom dotiču čula posmatrača. Svetlost i pokret, Jelena koristi kao "građu" za oblikovanje skulpture. Osećanje neke neuhvatljive pretnje isijava iz njih, definišući (na svoj način) onaj metaforički strah, koji predstavlja osnovno psihičko raspoloženje svih nas naseljenih na ovim prostorima u "posleratnim godina koje su iza nas".


Filozofija egzistencijalizma napravila je presudan obrazac mišljenja "onih godina" kojih se teško osloboditi. Upravo to  "dvoumeljenje" ("Udvajanje") između Heraklitovog plača i Demokritovog smeha, koje obitava u svima nama podjednako, uočavamo u simboličkom izvijanju tih bronzanih tela i u njihovoj avetinjskoj usamljenosti.

mr Marta Vukotić Lazar, maj 2009.


Datum objavljivanja: 11.05.2009.