Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Novovekovna srpska država

Predavanje Novovekovna srpska država – tekovina generacijskih pregnuća, četvrtak, 6. mart u 18 časova, atrijum Narodnog muzeja u Beogradu.

 



 


Izložba Umetnost i ideja državnosti u centralnoj zgradi na Trgu Republike, jedna je od tri izložbe čijim je otvranjem Narodni muzej obeležio Dan državnosti 2014. godine. Praznik je bio i povod da se izlože reprezentativna dela srpske umetnosti 19. veka iz bogatih zbirki Narodnog muzeja. Mnogi od ovih radova bili su sastavni deo stalne postavke Narodnog muzeja, koju posetioci nisu imali mogućnost da posećuju dugi niz godina.



U okviru pratećih programa aktuelne izložbe u četvrtak, 06. marta u 18 časova u atrijumu Narodnog muzeja, istoričar, dr Suzana Rajić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu održaće predavanje  Novovekovna srpska država – tekovina generacijskih pregnuća. Predavanje je namenjeno svim zainteresovanim posetiocima koji žele da doživljaj izložbe upotpune rečju stručnjaka.



Pored predavanja četvrtkom, izložba se može posetiti samostalno ili u redovnim terminima sa obezbeđenim stručnim vođenjima, utorkom u 11 i subotom u 18 časova. Za najavljene grupne posete  na eduka@narodnimuzej.rs ili na ili na 060 8075 035 biće takođe obezbeđena stručna vođenja kroz izložbu.



Na izložbi se mogu videti odabrani portreti istorijskih protagonista oslobođenja i stvaranja nezavisne i slobodne države. Ovoj galeriji portreta pridružuju se ličnosti od posebnih zasluga za razvoj srpske kulture i prosvete kao delatnosti koje predstavljaju oslonac temeljima državnost. Na izložbi Umetnost i ideja državnosti  predstavljena su i dela sa prikazima važnih, pa i prelomnih događaja iz novije srpske istorije, a koja  u ovom kontekstu produbljuju razumevanje nastajanja srpske države. Na izložbi se mogu videti dela Steve Todorovića, Novaka Radonića, Uroša Kneževića, Paje Jovanovića, Đorđa Krstića,  Anastasa Jovanovića i drugih.


 



Datum objavljivanja: 03.03.2014.