Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Novosadski Art Expo

Ovogodišnju izložbu umetnosti „Art ekspo“ obeležiće više izuzetnih postavki umetničkih dela, a među njima je najznačajnija tematska izložba Milana Konjovića. „Art ekspo“ održaće se na Novosadskom sajmu od 12. do 17. marta ove godine u Centru „Master“.

 


Pored ove, još dve tematske izložbe na štandovima izlagača privući će pažnju: beogradska galerija „Radionica duše“ predstaviće dela Vladimira Veličkovića, a kovačička galerija „Babka“, najlepša dela domaćeg i japanskog naivnog slikarstva.



Program stručnih aktivnosti biće u znaku Međunarodnog simpozijuma „Umetnost novih medija“, a tokom Izložbe za izuzetne domete u umetničkom izrazu biće po jedanesti put dodeljena nagrada „Sava Šumanović“.



Najznačajniji događaj biće ekskluzivna izložba stvaralaštva Milana Konjovića, sa po 10 radova iz svih pet slikarevih faza, pod nazivom “Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti“. U okviru ove tematske postavke biće prikazani segmenti iz skoro sedam decenije dugog stvaralačkog opusa velikog vojvođanskog i srpskog slikara. Radi se o Art Expo 2009perodima: kubizam (1922-23,) ekspresionističke slike iz tridesetih, iz doba socijalističkog realizma 1946-1952, perioda ka apstrakciji (tokom pedesetih) i Konjović i umetnost osamdesetih. Svaka od ovih faza Milana Konjovića biće predstavljena sa po 10 kapitalnih dela, a postavka će biti specifična jer će uporedo biti izlagano i po jedno delo drugih značajnih predstavnika iz vremena istih stilskih tendencija. Tako će se kubističke tendencije ilustrovati delima Radovića, Petrova, Šumanovića, Balaža; ekspresionizam delima Bjelića, Zore Petrović, Dobrovića i dr; apstrakcijski period će biti «pokriven» slikama Lubarde, Omčikusa i drugih; dok će iz 80-tih biti prezentovana dela Milete Prodanovića, Lasla Kerekeša, Milenka Prvačkog i drugih umetnika iz tog perioda... Kako je predratna kritika Konjovića ponajviše upoređivala sa velikim francuskim slikarom Žoržom Ruoom –i austrijskim umetnikom Oskarom Kokoškom – specijalno za ovu priliku posetioci sajam će videti original Ruovog dela a dela Kokoške kroz video prezentaciju. Ova izuzetna postavka održava se uz saradnju kulturnih centara Francuske i Austrije, a pre sveg uz podršku Izvršnog veća AP Vojvodine, koje je pokrovitelj i simpozijuma „Umetnost novih medija“, s učešćem likovnih kritičara i najznačajnijih teoretičara zemlje i regiona. Suorganizatori su novosadske galerije „Bel art“ i „Zlatno oko“.



Na Izložbi umetnosti  nastupaju i brojne galerije među kojima su i čuvene: „Babka“, Kovačica, „Radionica duše’’ iz Beograda. Nastup su najavile: Galerija „Art“ iz Slovenije, holandska antikvarnica “Holland residence“ - koja će izložiti antikvitetne lampe lustere, abažure, porcelanske servise i figure, kristalne servise i umetničke slike iz Holandije i Engleske.



Radove će predstaviti i umetnici pojedinačno, likovne kolonije, udruženja...



Radno vreme Sajma biće od 10 do 20 časova. 



www.art.sajam.net




Datum objavljivanja: 20.02.2009.