Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Novoprimljeni članovi ULUPUDS-a

U utorak, 17. februara u 19 sati u Galeriji SULUJ biće otvorena izložba članova ULUPUDS-a primljenih u ovoj godini. Izložba traje do 26. februara.

 


"Konkurs novoprimljenih članova ULUPUDS-a za 2009. godinu, obeležava veliko interesovanje kandidata i heterogenost stvaralačkih  izražajnosti kao odraz opštih tokova u umetnosti.   

U najbrojnijoj sekciji, slikarsko - grafičkoj, dominira ikonopis i zidno slikarstvo, dok novije tendencije minimalističkog, ekspresivnog ili ličnog osećajnog izraza koje zastupaju mlađi stvaraoci, nisu prisutne na izložbi. Standardno dobar kvalitet zapaža se u stvaralaštvu ilustratora, posebno u  stripu, a vanredan umetnički iskorak i ove godina prikazuju keramičari čije keramo - skulpture kao što su krupni organični oblici uzbudljive ekspresivnosti, stilizovane figure zavodljivog poteza ili enigmatične duhovite forme, plene izrazitom likovnošću. Vajari predstavljeni skulpturama u kamenu i metalu, zastupljeni su kako velikim robusnim komadima pogodnim za javne prostore tako fino urađenim nakitom od prepletene pozlaćene žice.  




U dizajnu, arhitekturi i scenografiji dominira kompjuterska tehnologija dok se očuvanje tehnika tkanja, batika, slikanja rukom, pažljivo neguje u sekciji TISO. Visoka profesionalnost, odnegovan senzibilitet za kadar, izbor teme, formu, svetlo, atmosferu, zapaža se na upečatljivim, tajnovitim i sofisticiranim fotografijama. Primljeni istoričari umetnosti imponuju širinom interesovanja i pisanom rečju koja, uz teorijsko-kritičke zapise u periodici, zalazi i u prostor naučnog istraživanja. Za izložbu novoprimljenih članova ULUPUDS-a u suštini može da se primeti da u velikoj meri odražava opštu sliku primenjenog stvaralaštva u nas."

       Dijana Milašinović Marić


 


Datum objavljivanja: 13.02.2009.