Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Novi Sad - grad kakvog više nema

Povodom obeležavanja Dana grada Novog Sada u Muzeju grada Novog Sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi, 29. januara u 13 časova, biće otvorena izložba fotografija Aleksandra Plačkova "Novi Sad grad kakvog više nema".

 


Aleksandar  Plačkov već tri decenije, kroz umetničku fotogarfiju, posvećeno beleži  promene u  novosadskoj arhitekturi, koja u procesu svremene urbanizacije dobija neki novi lik. Plačkov je zabeležio slike grada uoči njihovog nestanka i omogućio nam da osvežimo sećenje na njih. Ove fotografije postale su svojevrsna muzejska zbirka detalja koji su nekada, ne tako davno,  činili Novi Sad.   Na izložbi će biti predstavljen izbor fotografija kapija, prozora, vitraža i ornamentike sa fasada kuća koje su zauvek nestale sa novosadskih ulica.

Izložbu otvara dr Saša Igić, Zamenik gradonačelnika Novog Sada


Aleksandar Plačkov rođen je 19. aprila 1961. godine u Novom Sadu. Fotografijom se bavi od 1978. godine. Svoju prvu nagrPovodom obeležavanja Dana grada Novog Sada u Muzeju grada Novog Sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi, 29. januara u 13 časova, biće otvorena izložba fotografija Aleksandra Plačkova Novi Sad grad kakvog više nema.adu za fotografiju dobio je 1980. godine na Novosadskoj međunarodnoj foto-izložbi „Zlatno oko“, za kolekciju fotografija „Transformacija“, na kojoj je predstavljeno nestajanje starog jezgra Novog Sada.  Početkom 80-ih godina radio je kao fotoreporter za više časopisa i novina. Fotografisao za Novosadski sajam; od 1986. godine bio je službeni fotograf “Sineoptika“; od 1989-1990. fotograf u Muzeju Grada Novog Sada, a od tada radi kao samostalni fotograf.  Stalni je saradnik Kulturnog centra Novog Sada i Turističkog saveza Novog Sada. Autor je fotografija u publikaciji “Novi Sad od kuće do kuće” u izdanju zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, kao i  u malom foto turističkom vodiču Novog Sada koji je 2008. godine objavio „Prometej“. Službeni je fotograf „Novosadskog džez festivala“ i „Umbria džez festivala u Novom Sadu“, urednik fotografije časopisa za starovremenske automobile „Oldtajmer“. Fotografiše novosadska događanja, a prisutan je i na rok koncertima i džez festivalima u Beogradu i Nišu, kao i  na drugim kulturnim manifestacijama i izložbama. Takođe, Plačkov na svojim fotografijama beleži novosadsku arhitektonsku zaostavštinu, ulice, ornamente na fasadama, prozore, kapije, mostove,  Dunav i druge motive.


 


Datum objavljivanja: 27.01.2010.