Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Novi radovi

Galerija Zvono otvara novu izložbu Nikole Pešića, jednog od najperspektivnijih mladih srpskih vajara. Novi radovi izvedeni u tehnici nerđajućeg čelika, predstavljaju predmete čije na prvi pogled minimalističke forme u sebi skrivaju brojna "tajna" značenja.Otvaranje 6. oktobar, 19.30h

 


Ljudsko telo je jedan od ključnih elemenata u Pešićevoj umetnosti, ono je prisutno kao nešto podložno povređivanju (oštrim sečivima-srcima u radovima "40 mučenika" i "Žrtva"), kao oblik i boja koji direktno asociraju na telesne funkcije, fluide i mikroskopske delove ("Infuzija", "Nedostajući hromozom", "Eritrocit") ili kao poziv umetnika da dodirnemo savršeno uglačane i lakirane površine njegovih radova ("Pi", "Serafim").

Kao polazište, Pešić često koristi nasleđe simboličke religiozne umetnosti, koja u njegovim radovima dobija savremen, ponekad namerno jeretičan izraz.

Njegove skulpture su meditativni predmeti čija je „namena" da budu ritualni inventar nekog izmišljenog, ličnog umetnikovog tajnog kulta ili religije, pre nego umetnička dela koja traže recepciju široke publike.


Poseban deo nove Pešićeve izložbe biće predstavljanje video rada "Fly!" koji je umetnik realizovao u saradnji sa srpskom underground umetnicom Metamard. Koristeći medij "Lo-Fi" videa, koji već pluta među milionima drugih na MySpace i YouTube sajtovima, umetnici u video radu "Fly!" na ličan način tematizuju stari hrišćanski motiv  "Vaskrsenja Lazarevog".


Nikola Pešić je prvu samostalnu izložbu imao u Zvonu 1997. godine i od tad su njegove skulpture redovno uvrštene u značajne izložbe u Srbiji, poput Oktobarskog salona, Bijenala mladih u Vršcu ili "Izbor iz devedesetih" (kuratora Jovana Despotovića) u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Učestvovao je takođe u nizu izložbi van Srbije: u Štutgratu, Kelnu, Beču, Moskvi, Majamiju, Bolcanu, Skoplju. Pešićevi radovi nalaze se u brojnim kolekcijama, poput zbirke Muzeja grada Beograda, kolekcije Radix Company (Beograd) ili Aidan galerije (Moskva).


 


 


Datum objavljivanja: 03.10.2008.