Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Novi Mostovi

ReKAPITULACIJA Neposlušni objekti / subjekti 1992–2022. Led Art + Art klinika + Šok ZaDruga sa Grafičkom mrežom Muzej savremene umetnosti Vojvodine i druge lokacije u gradu (19. jun–4. septembar 2022)

 



 


Multimedijalni centar „Led Art“ (MMC „Led Art“) poziva sve zainteresovane da prisustvuju realizaciji performansa NOVI MOSTOVI, koji će se izvesti u nedelju 10. jula sa početkom u 17.00 časova na Keju Žrtava racije kod spomenika Porodica, a trajaće do 22.00 časa. Performans “Novi Mostovi“ je peta aktivnost u sklopu projekta ReKAPITULACIJA, koji obuhvata tridesetogodišnje delovanje umetničkih grupa Led Art, Art klinika, Šok ZaDruga sa Grafičkom mrežom.



 Performans “Novi  Mostovi” započet je 11. avgusta 2021. godine potapanjem matrica u reku Dunav. Matrica, u ovom slučaju cinakana ploča, je prevashodno materijal za rad koja činom potapanja u reku postaje predmet istraživanja. Potopljene ploče su prazne, samim tim ne poseduju narativni karakter i u potpunosti su prepuštene reci. Fluktuacijom vode, reka pravi ispise na potopljenim matricama stvarajući tako crtež, reljefnu površinu koja jeste svojevrsni otisak vremena. Matrice su potopljene četiri puta i nakon svakog potapanja odštampano je zatečeno stanje bez bilo kakve intervencije umetnika.

 Performans “Novi Mostovi” je akcija izlaska iz grafičke radionice u javni prostor, čime istupamo iz ustaljenog, uobičajenog zatvorenog ateljea na ulicu i u okviru performansa prezentujemo grafičku štampu i grafike nastale potapanjem matrica u Dunav. Štampanjem grafika pred publikom dajemo priliku posetiocima da se upoznaju sa principima štampe i sa procesom nastanka grafike. Odštampane grafike za temu uzimaju motiv mosta, most kao simbol povezivanja, simbol komunikacije, izgradnje nečeg novog, most u kontekstu vremena (nekadašnji, postojeći i budući). Grafike sa motivima mosta deliće se posetiocima na licu mesta.

 Performans je ujedno i predstavljanje udruženja građana Grafička Mreža otvorenog 2020. godine čiji su članovi okupljeni u prostoru koji nazivamo Grafička Zadruga koji se nalazi na naselju Telep. Udruženje smo pokrenuli sa ciljem aktuelizovanja i osnaživanja savremene grafičke prakse zasnivanjem otvorenog radnog prostora. Izmeštanjem iz centra grada, Grafička Zadruga postaje, ne samo isključivo grafička radionica, već mesto okupljanja i delovanja unutar lokalne zajednice Telepa. Postojanjem i delovanjem doprinosimo decentralizaciji umetničkog i kulturnog sadržaja. Grafička zadruga je mesto za rad, mesto za stvaranje i razvijanje ideja, mesto na koje je dobro došao svako.



Realizaciju projekta ReKAPITULACIJA su podržali Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Gradska uprava za kulturu Novi Sad i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.



Sve aktivnosti u sklopu projekta ReKAPITULACIJA možete pratiti na oficijalnom sajtu: https://sokzadruga.com/ i društvenim mrežama fejsbuk: https://www.facebook.com/art.klinika instagram: https://www.instagram.com/sokzadruga/ i tviter: https://twitter.com/sokzadruga


 



 


Datum objavljivanja: 09.07.2022.