Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Novi članovi ULUPUDS-a

Primljeno je ukupno 61 novi član u devet različitih sekcija. Izložba radova novoprimljenih članova ULUPUDS-a galerija SULUJ 19. – 26. februar, 2010.

 


Na konkurs za novoprimljene članove ULUPUDS-a prijavio se veliki broj kandidata za devet različitih sekcija koje čine strukturalnu osnovu ULUPUDS-a.  U konačnom skoru, na izložbi novoprimljenih članova, vidno je prisustvo upotrebnih,  primenjenih umetničkih radova  koji su odraz potreba savremenog, domaćeg, kulturnog tržišta.  Takođe, na ovoj izložbi koja unekoliko može da predstavlja uzorak-presek primenjenog stvaralaštva u Srbiji,  zapaža se izvestan razvoj nekih primenjenih disciplina koje su našle plodno tlo u aktuelnim potrebama društva. Tako pomak u razvoju uzrokovan i stimulisan od određenih struktura društva oseća se u crkvenoj umetnosti: mozaiku, fresci i konzervaciji, kao i selektivno, u modi, grafičkom dizajnu, scenografiji i kostimografiji u oblasti filma, pozorišta  i televizije,potom fotografiji, sveprisutnom,  nezamenjivom mediju kao i u ilustraciji i stripu. Teoretičari umetnosti kao  neodvojiv deo  i tumači primenjenog stvaralaštva nastoje da uobliče i istraže neomeđane prostore umetničke kreacije, objavljujući knjige, radove, studije. Neke od umetničkih disciplina,  koje su u savremeno vreme veoma prisutne i aktuelne,  a što je, na primer,  muralno slikarstvo, u ovogodišnjoj selekciji nije razaznato niti verifikovano, dok  delatnosti:  keramika ili vajarstvo i pored kreativnih potencijala pojedinaca, očigledno i dalje ostaju u prostoru  čekanja nekih boljih vremena.


Budući odraz, odnosno rezultat ekonomske politike i zakonitosti savremenog trenutka,  prikazana umetnička dela  u velikoj meri odražavaju svekolike potrebe našeg društva, koje, mora da se primeti, za konzumiranje kulturne nadgradnje izdvaja i projektuje oskudna sredstva i generalno niti sagledava niti dovoljno stimuliše potencijale i mogućnosti  primenjenog stvaralaštva u nas.   


Dijana Milašinović Marić


 


Datum objavljivanja: 18.02.2010.