Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Novi Beograd

Projekat se bavi ispitivanjem različitih značenja termina susedstvo u kontekstima urbanističkog, arhitektonskog i sociološkog rečnika, kao i analizom istorijskog razvoja i aktuelne dinamike urbanih transformacija susedstava u Novom Beogradu.


 


Gradska  opština Novi Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 167

 

19:00 Otvaranje dokumentarne izložbe

(Vera Backović & Mina Petrović, Bik Van der Pol, Sabine Bitter & Helmut Weber, Dušan Čavic & Dušan Šaponja, Aleksandar Dimitrijević, Davor Eres & Dunja Predić & Dubravka Sekulić, Sanja Jovović, Jakob Kolding, Milica Lapčević & Vladimir Šojat, Stefan Roemer, i Mark Terkessidis)

 

20:00-21:30 Projekcije dokumentarnih filmova ivideo radova: 

Umetnost je ili plagijat ili revolucija, ili: Nešto će ovde sigurno da se desi (Bik Van der Pol)   [* Citat Paula Gaugina]

NEW: Novi Beograd 1948 - 1986 - 2006 (Sabine Bitter i Helmut Weber)

PRC: Penzionerski rekreativni centar (Dušan Šaponja i Dušan Čavic)

Bulevar iluzija: Pouke Novog Beograda (Stefan Roemer)

Pitamo arhitekte koji se pitaju: Pitajte one koji se pitaju o Novom Beograd (Davor Eres & Dunja Predić & Dubravka Sekulić)

Trajanje izlozbe: do 20. aprila. Radno vreme: 10-18 casova.



Susedstvo

Uobičajeno značenje reči susedstvo izvedeno je iz rečnika arhitekture i urbanizma da bi opisalo određeni deo grada s njegovim specifičnostima. Takođe, ovaj termin ima dublje društveno značenje u smislu urbanizovane, dobrostojeće zajednice naspram ilegalnih naseobina u nekim zemljama, posebno u favelama u Latinskoj Americi gde susedstvo predstavlja respektabilnu zajednicu.

Francuski urbanista i teoretičar Anri Lefevr (Henri Lefebvre) je sugerisao da je, uprkos svim nastojanjima modernizma i modernizacije da homogenizuje i komodifikuje prostor, ovaj projekat normalizacije sprovođen od strane država u krajnjoj konsekvenci izazvao opoziciju i negativan stav. Posledica je bilo mnoštvo prostora koje je on okarakterisao kao diferencirane, i koji su nastavili da odolevaju i u neo-kapitalizmu. Društvena (klasna) segregacija kroz proces homogenizacije u urbanom orkuženju stvorila je različita ekstremna susedstva kao što su zajednice sa ograničenim pristupom (gated communities) s jedne strane, i ilegalne naseobine i geta s druge, stvarajući tako različita društveno-prostorna okruženja. U jeziku supkulturnih grupa, ali i bandi u velikim gradovima, termin susedstva se tako shvata kao jasno razgraničena teritorija kontrole i hegemonije kroz upotrebu prostora.

 

Lokalna situacija

Istrazivački tim se u lokalnom kontekstu fokusirao na procese koji se dešavaju u nekim od blokova Novog Beograda. Grad u gradu i jedna od najvećih i najmnogoljudnijih opština Beograda suočava se sa urbanim restrukturiranjima kroz centrifikaciju, ali i kroz getoizaciju. S jedne strane postoji problem nedostatka javnog prostora koji se, zapravo, u Novom Beogradu nikada u potpunosti nije ni razvio, i umesto koga niču hipermarketi i poslovni centri. S druge strane, nova segregacija vođena uglavnom ekonomskim, društvenim, čak i rasnim razlikama stvorila je nova homogenizovana susedstva, pa i novi vid urbanog geta. Jedan od posebnih akcenata projekta je istrazivanje blokova gde se marginalizovane drustvene grupacije bore da ostvare prostornu pravdu (Edward Soja).


 



Datum objavljivanja: 11.04.2008.