Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nove tehnologije

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva izložba XV NOVE TEHNOLOGIJE BRČKANJE / CIVIL Vladimir Frelih, Dragan Matić i Goran Despotovski Selektor – Vladimir Mitrović 22. decembra 2021 – 10. januara 2022. otvaranje: 22. decembar, u 19h.

 





Izložba Brčkanje / Civil je logičan nastavak saradnje umetnika Vladimira Freliha i Dragana Matića, kojima se, ovom prilikom, priključuje i Goran Despotovski. Umetničko delo, kao u ovom slučaju, izložba, ograničenog trajanja, poslednjih je decenija doživelo značajne promene. Samo do pre nekoliko decenija izložbe su bile prezentovane kao skup pojedinačnih umetničkih radova, izvedenih u istim ili različitim umetničkim formatima. U slučaju izložbe Freliha, Matića i Despotovskog, galerija postaje poligon pa i poprište usklađenih, mada različitih, umetničkih dela kroz čitavu lepezu novih umetničkih tehnika. Posetioci će biti u prilici da prisustvuju nesvakidašnjem umetničkom doživljaju kroz video-radove, tekstualne, video i audio instalacije, printove, objekte i skulpture, kao i ready made objekte. Sve skupa, pojedinačni radovi i objekti, u galerijskom prostoru kao svojevrsnoj pozornici, na različite načine preispituju regionalne (eks-jugoslovenske) društvene posttraumatske vrednosne sisteme, kao i univerzalne ljudske frustracije. Koncept izložbe trojice umetnika vizuelno počiva na narativnim premisama klasičnog slikarstva realizovanog savremenim tehničko-tehnološkim sredstvima. U projektu Brčkanje se takođe determinišu i shvatanja sopstvenih bioloških i političkih života kroz brčkanje kao univerzalni momenat dečje igre u bezopasnoj plitkoj vodi. Ipak, autori su svesni da je bezbednost plitke vode danas samo zamka za lakoverne, dok je u radovima označavaju kroz metafore života i smrti, smisla i besmisla, paradoksa, estetike, poezije, politike i anarhije. Nije zanemarljivo ni, za domaće prilike specifično, okruženje ovog umetničkog udruživanja, gde umetnici potiču iz dve, nažalost, još uvek (polu)zaraćene države s istim bekgraundom, zajedničkom istorijom ali i zajedničkim, užasnim iskustvima ratnih događaja koji se danas pretapaju u nikada okončanu tranziciju i vladavinu krupnog kapitala. Složena, umetnička i medijska struktura izložbe otvara novo poglavlje u saradnji ovih umetnika, koji ne pripadaju nekom određenom pokretu, ali već nastupaju kroz zajedničke umetničke i izvođačke projekte.



 Vladimir Mitrović



 



Biografije autora:



 

Vladimir Frelih (Osijek, 1963) završio je MA na Kunstakademie u Düsseldorfu 2000. godine. U svom profesionalnom umetničkom radu često se bavi vizualizacijom medijski rubnih područja, kako digitalnih, tako i analognih medija, njihove međusobne komunikacije, prevodivosti, samorazumljivosti ili kompatibilnosti. Krajnji produkt – umetnički rad, neretko je estetski oblikovana nuspojava zasnovana na konceptualnom sadržaju, bilo da se radi o videu, video-instalaciji, fotografiji, vebu, kompjuterskom programu ili objektu i slici u svim njenim varijacijama. Pojedinac, zajednica, društvo su neodvojivi elementi njegovog umetničkog i pedagoškog promišljanja. Kontakt: frela@gmx.de, tel: +385 99 5959505, Trg slobode 2, 31000 Osijek, Hrvatska.



Dragan Matić (Bački Petrovac, 1966) diplomirao je 1991, a magistrirao 2000. godine slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao redovni profesor, gde predaje Slikarstvo, Tehnologiju slikarskih tehnika, Umetničke tehnike i Prošireni prostor slike. NJegov umetnički rad obuhvata medij slikarstva, ready made-a, digitalnu fotografiju, video, performans, elektronski zvuk, dizajn robota. Član je umetničkih grupa Multiflex i Happy Trash Production. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj umetnički rad. Predavao je Slikarstvo kao gostujući profesor od 2009. do 2012. godine na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bavi se i konzervacijom i restauracijom, kao i likovnom edukacijom osoba oštećenog sluha. Kontakt: matic.dragan4@gmail.com, tel: 064/2915035, Braće Mogin 8, 21000 Novi Sad, Srbija.



Goran Despotovski (Vršac, 1972) diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu (1995); na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završio je osnovne akademske (1999) i magistarske studije slikarstva (2003), i stekao zvanje: doktor umetnosti – likovne umetnosti (2018). Na istoj akademiji je i zaposlen (od 2004). Izabran je za redovnog profesora za užu umetničku oblast Slikarstvo (od 2019). Predsednik je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (od 2017). Izlagao je na 58 samostalnih i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Profesor je na predmetima: Slikanje, Digitalna slika i drugim izbornim predmetima OAS, MAS, DAS, Akademije umetnosti u Novom Sadu. Radio je u rukovodećim timovima Akademije, kao šef Katedre za slikarstvo (2012–2018), član Nastavno-naučnog umetničkog veća (2012–2014), član Saveta Akademije (2014–2018) i član Stručnog veća za humanističke nauke i umetnost Univerziteta u Novom Sadu (2012–2018). Višestruko je nagrađivan iz oblasti likovnih umetnosti: Nagrada Likovna jesen, Kulturni centar Laza Kostić, Sombor (2014); Nagrada/Medalja XVII Prolećnog anala, Dom kulture, Čačak (2013); Prva nagrada Novembarskog salona, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika, Kraljevo (2012); Nagrada za eksperimentalni akvarel VII Bijenala akvarela, Savremena galerija Zrenjanin (2007); Nagrada SKC-a na V Bijenalu mladih, Centra za savremenu kulturu Konkordija, Vršac (2002); Nagrada YU paleta mladih, Centar za kulturu Vrbas (2001); Pohvala SKC-a IV Bijenala mladih Vršac (2000); Godišnja nagrada za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu (1999) i dr.



 



Selektor – Vladimir Mitrović (Loznica, 1964) diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1989. Po opštem mišljenju, jedan je od pionira izučavanja istorije arhitekture novijeg doba i posleratnog perioda na području Vojvodine. Bavi se i likovnom kritikom. Tekstovi su mu prevođeni na engleski, nemački, mađarski, rumunski i francuski jezik. Autor je brojnih izložbi i kataloga iz oblasti istorije arhitekture XIX i XX veka u Vojvodini i Srbiji, grafičkog dizajna i slikarstva. Tekstove objavljivao u domaćoj i stranoj stručnoj umetničkoj periodici, nedeljnoj i dnevnoj štampi. Bio je urednik kulturne rublike vojvođanskog političko-kulturnog magazina Bulevar (1999–2002), izvršni urednik časopisa za arhitekturu i urbanizam DaNS (2003–2011) i v. d. direktora Muzeja Vojvodine (2008–2010). Član je ULPIDIV-a i međunarodnog udruženja za proučavanje moderne arhitekture Do. Co. Mo. Mo. i redovan saradnik Leksikona arhitekata Srbije i Srpskog biografskog rečnika. Radi kao kustos u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.



 

Urednica likovnog programa: Ivana Markez Filipović


 



Datum objavljivanja: 20.12.2021.