Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nove slike Mome Antonovića u Galeriji 107

Samostalna izložba slika Momčila Mome Antonovića otvara u utorak 31. marta u 19 časova u Galeriji 107, Glavna 53, u Zemunu. Postavka traje do 15. aprila.

 


Momčilo Antonović (1938. Kruševac) u našem umetničkom životu deluje već pedeset godina.  Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Nedeljka Gvozdenovića. Kod istog profesora završio je i postdiplomske studije. Član je ULUS-a od 1964. godine. Bio je redovni profesor za predmete slikanje i crtanje, dva puta prodekan za nastavu i u tri mandata dekan na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bio je gostujući profesor na fakultetima u Budimpešti i Edinburgu 1989. godine. Bio je profesor na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada a između ostalih i : Prolećne nagrade ULUS-a za slikarstvo (1972), Zlatne plakete ULUS-a (1972), Nagrade za slikarstvo na 21. Oktobarskom salonu (1980), Oktobarske nagrada grada  Beograda (1988) i td.


"O značaju koji on, kao jedan od stožera savremene srpske umetničke scene ima  dosta toga je rečeno i napisano. Njegove autentične likovno-poetske vizijije, nametnule su se kao vrednost za sebe što već dovoljno govori. Plodosnosan i raznovrstan stvaralački opus Antonovića čini kompleksnom umetničkom ličnošću koja se u Galeriji 107 predstalja najnovijim ciklusom slika pod nazivom "Nove slike". 

Ova, sto sedma samostalna Antonovićeva izložba potvrđuje doslednost njegovog likovnog rukopisa u kojem motivski dominantnu ulogu ima grad. Urbani slikar, kako sam sebe naziva, i ovog puta je svoju ljubav prema belom gradu i njegovim čarima protočio u poetski izatkane kompozicije… " napisala je Olivera Vukotić, autor teksta u katalogu.


Izložba se održava do 15. aprila


Datum objavljivanja: 26.03.2009.