Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nove akvizicije NMZ Pančeva

Narodni muzej Pančeva , Trg kralјa Petra 1. 7, Pančevo, "Nove akvizicije", 28. decembar, 2017. - 17. januar, 2018.


 


Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, raspisuje konkurs 2014. godine za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti nastalih u proteklih pet godina, kao i finansiranje nastajanja novih umetničkih dela savremenih umetnika prvi put posle pauze od trinaest godina. Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, se na konkurs javila 2015, 2016. i 2017. godine i tom prilikom dobila značajna umetnička dela od trinaest autora koja su upotpunila zbirku. Radovi  ovih autora su delimično zastupljeni u fondu ili ih nema ali su zato saradnje sa njima bile realizovane kroz projekte galerije. Ovom prilikom smo objedinili umetnička dela  na izložbi kako bi skrenuli pažnju na značaj konkursa  za ustanove kulture  kao i na autore i njihov doprinos u stvaralaštvu.



Fond Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva je počeo da se formira preko otkupnih nagrada na prvim manifestacijama Bijenala umetnosti (PIJS), početkom 80-tih, kroz Salon umetnosti Pančeva i poklone sa samostalnih izložbi umetnika iz tadašnje bivše Jugoslavije. PIJS – Pančevačka izložba jugoslovenske skulpture je bila aktuelna do 11. Bijenala umetnosti i do tada je Kulturni centa Pančeva za svoj fond imao priliku da otkupi veći broj umetničkih skulptura tadašnjih afirmisanih umetnika. Ta su dela našla mesta u javnim prostorima grada Pančeva (gradski park, Tamiški kej, plato na ulazu u Pančevo, skverovi i šetališta). Pojavlјivanjem novih projekata Nove tehnologije i Umetnost arhitektura dizajn, tokom 90-tih, fond se obogaćuje i delima savremenih umetnika i tehnologija. I danas se dela otkuplјuju na Salonima umetnosti Pančeva i galerija ima pravo da na osnovu predloga Saveta donese odluku o otkupu dela, mimo Salona, ukoliko ima finansijskih mogućnosti. Otkup dela je uvek bio vršen na osnovu odluka tadašnjih Saveta galerije, urednika programa i direktora ustanove. Finansijska sredstva za otkup su obezbeđena od strane Grada Pančeva kao osnivača ustanove.. Međutim, ustanova dugi niz godina ne može da priušti otkup kapitalnijih dela zbog nedovolјnih sredstava.



 



U fondu se nalazi oko 350 radova, iz različitih oblasti umetnosti (slike, crteži, grafike, skulpture, video radovi, printovi) od kojih je 300 dela iz  klasičnih likovnih umetnosti, a  ostatak čine dela iz savremenih medija  (video radovi, plakati,  digitalni printovi, bilbordi i instalacije).



 



Svake godine se radi revizija fonda da bi se utvrdilo stanje radova i zaklјučeno je da fondu fale dela umetnika od većeg značaja, kako bi i sama zbirka dobila na kvalitetu koja prevazilazi lokalni značaj.



 



Galerija je tokom svog postojanja, dobila niz nagrada za pojedine projekte ili za ukupan rad (1985, 1987, 1990, 1995, 2001), među kojima su i nagrada Udruženja likovnih kritičara Srbije, nagrada grada Pančeva i Zavoda za kulturu Vojvodine (2004), nagrada „Artmagazina“ za najbolјu galeriju za 2009.godinu.



 



predstaviće se dela trinaest autora koja su otkupljena



 



2015.godine: Anica Vučetić, Branko Raković, Ivan Grubanov, Ivan Veličković, Marko Tirnanić



2016.godine: Zvonimir Santrač, Milan Blanuša, Marko Crnobrnja, Kosta Bogdanović



2017.godine: Gabriel Glid, Saša Pančić, Tatjana Milutinović Vondraček, Zdravko Joksimović


 





 


Datum objavljivanja: 25.12.2017.