Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nova srpska apstrakcija

U sredu 15. maja u 19 sati u Galeriji - Holu RTS, Takovska 10. otvara se izložba Nova srpska apstrakcija.

 


Istoriju srpske apstrakcije, kao ni drugih avangardnih pokreta, nije moguće posmatrati nezavisno od neposrednih društvenih okolnosti, borbe za nacionalnu nezavisnost i tek započetog procesa političke, ekonomske i kulturne emancipacije. U vreme dok su impresionističke ideje iz osnova menjale razumevanje slikarstva, srpskom umetnošću su vladale istorijske teme, nacionalni mitovi, i tradicionalno shvatanje umetnosti. Iako u srpskoj umetnosti dvadesetog veka mogu da se prepoznaju uticaji savremenih strujanja i konstatuju povremeni avangardistički uzleti (Zenitizam, Dada, Nadrealizam), sve do početka pedesetih oni će biti obeleženi figurativnim shvatanjem umetnosti. Radikalni raskid sa klasičnim pristupom umetnosti i tada vladajućom socrealističkom ideologijom predstavlja svakako Lubardina izložba 1951. godine i pojava grupe Jedanaestorica. Međutim, iako je likovni znak došao u prvi plan nudeći novi obrazac autonomnog umetničkog dela, narativni i asocijativni elementi nisu sasvim iščezli ni kod ove generacije umetnika kod koje je i enformel bio samo usputna stanica u traženju nove ekspresivnosti, pre nego što će se, eventualno, vratiti jednoj vrsti obogaćene nove figuracije.


Tek aktuelna generacija srpskih umetnika prihvata bez straha, kompleksa i predrasuda, apstrakciju kao univerzalni likovni jezik i neprikosnoveno obeležje epohe, pronalazeći u apstraktnom izrazu, nekontekstualnom i neutopijskom, neiscrpne kreativne potencijale u okviru već postojećih likovnih disciplina. Manifestujući doslednost vizije koja transcenduje realno, ona je u potrazi, ne toliko za konceptualnom perfekcijom, koliko za jednom vrstom metafizičkog apsoluta inkarniranog u "čistoj"  likovnosti. Lirska apstrakcija, apstraktni ekspresionizam, gestualna umetnost, konstruktivna umetnost, konkretna umetnost, geometrijska apstrakcija, minimalistička umetnost, postaju prepoznatljivi parametri individualnih poetika, ali i uzbudljivo svedočanstvo zajedničke duhovne avanture kojoj prisustvujemo na početku ovog dvadesetprvog veka. 


Na šezdesetsedmom po redu Salonu REALITES NOUVELLES, krajem septembra 2013. u Parizu, Srbija će kao počasni gost biti predstavljena sa deset srpskih umetnika izabranih na izložbi NOVA SRPSKA APSTRAKCIJA, koja će se održati u Galeriji RTS-a od 15. do 29. maja 2013. i koja će prikazati najnovije tendencije u srpskoj umetnosti apstraktne orijentacije. Na izlozbi ce biti zastupljeni radovi 32 savremena srpska umetnika u domenu slikarstva, vajarstva, grafike i fotografije. Komesar izložbe je dr Milija Belić.


 


Datum objavljivanja: 12.05.2013.