Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nova izlagačka sezona Galerije DOB-a

Galerija Doma omladine Beograda sa velikim zadovoljstvom najavljuje 52. izlagačku sezonu.


 


Osnovana sada već davne 1966. godine, Galerija Doma omladine Beograda nastoji da sprovede ideje na kojima je i zasnovana: afirmacija najmlađih generacija umetnika i istraživanje dometa vizuelnih umetnosti u skladu sa aktuelnostima u nauci, kulturi i socio-političkim promenama. Dom omladine Beograda na najvišem profesionalnom nivou pristupa umetničkoj produkciji i realizaciji izložbi, kao i promociji stvaralaštva izlagača stručnoj i široj javnosti, sa željom da umetnicima obezbedi fokus na kreativni aspekt izložbe i adekvatnu vidljivost njihovog rada.



Protekle godine je, uz još nekoliko novina, ponovo uspostavljena umetnička kolekcija Doma omladine Beograda kroz rad Galerije, a cilj je da se uobliči korpus radova koji bi budućim profesionalcima u kulturi služio kao uzorak za izučavanje duha jednog vremena. Kako Galerija Doma omladine Beograda teži da bude mesto razmena ideja, i ove godine smo pripremili program koji konceptualno oličava ideju transdisciplinarnosti i sudara različitih svetova. Svoja dostignuća u istraživanju ove godine će nam predstaviti, kako umetnici iz Srbije, tako i umetnici iz Velike Britanije, Italije i Norveške.



Uz podsećanje da će konkurs za izlaganje u 2018. godini biti otvoren u junu mesecu za sve umetnike mlađe od 40 godina, najavljujemo da izlagačka sezona za umetnike koji su učestvovali na konkursu ove godine počinje izložbom Ivana Bona 31.01.2017. u 19h. Njoj prethodi jednodnevna instalacija Dragana Stojkova pod nazivom Virtuelno sažimanje 14.01. i izložba Marije Ćalić infoStanar (17.01. - 28.01.).



 



Tokom 2017. godine u Galeriji Doma omladine Beograda će biti predstavljeno 17 izložbenih projekata. Novu izlagačku sezonu otvara multidisciplinarni umetnik Ivan Bon izložbom Zvuci Kosmosa koja predstavlja kreativni spoj nauke i umetnosti kroz zvučne skulpture koje, emitujući zvuke sa početka Univerzuma, otkrivaju skrivenu sposobnost radio prijemnika da primaju šumove iz drevnih epoha veoma bliskih Velikom prasku. U cilju još bližeg pojašnjenja fenomena kojim se Ivan Bon bavi, biće organizovana  i dva prateća predavanja u Domu omladine Beograda.



Nakon 27 godina i učešća na BITEF festivalu 1990. godine sa Bow Gamelan ansamblom, britanski umetnik Sean Dower (Šon Dauer) ponovo dolazi u Beograd, kako bi krajem februara u Galeriji Doma omladine predstavio svoja istraživanja u obradi video slike i zvuka u svrhu stvaranja uslova za kinetičko procesuiranje političke i kulturne istorije kroz umetnost.



Druga polovina aprila je rezervisana za mesec fotografije, koji je, po uzoru na Pariski i Bečki mesec fotografije, od prošle godine osvanuo i u Beogradu. Galerija Doma omladine Beograda se u organizaciju ovog perspektivnog projekta uključila izložbom Luke Klikovca pod nazivom Memento.



Svoju uspešnu umetničku saradnju Aleksandra Kovačević i Jelena Nikolić će nastaviti i u Galeriji Doma omladine Beograda u junu mesecu izložbom Meetme@Heaven. Umetnice suprostavljaju predstavu raja savremenom kapitalističkom društvu koje više ceni ovozemaljske od nebeskih vrednosti i koje za posledicu ima ustanovljene vrline zloupotrebljene i prepakovane kroz popularnu psihologiju. Nakon toga, kroz projekat Dodatno-dopunska nastava će biti predstavljeni izložba i javni program koji su koncipirani kao višeslojni i višeznačni projekat koji kroz različite forme preispituje i tretira ulogu umetnika i intelektualca unutar savremenih proizvodnih procesa. Projekat je usmeren ka analiziranju i delovanju u sklopu prostora u kojima se produkuju kulturni, umetnički i edukativni sadržaji.



Letnji raspust nam donosi dve zanimljive izložbe: spoj crteža i teksta Vladimira Ilića i foto-dokumentarnu priču Strumička ulica Borisa Burića.



Početak školske godine obeležiće gostovanje dva italijanska umetnika: Jakopa Čekarelija i Daria Lagane. Njihovo putovanje počinje u Berlinu a završava se u Srbiji. Međutim, njihovo istraživanje briše granice između ova dva grada i beleži sve kulturne promene koje, ne poznajući granice, stvaraju u kontinuitetu evropski identitet.



Nakon vrlo uspešnog i vidljivog projekta Inkubator: Inter/akcija, nastavlja se saradnja studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i studenata istorije umetnosti Filozofskog fakulteta. Ovaj projekat je u svom prvom izdanju ostvario odlične rezultate pruživši priliku mladim autorima da samostalno zakorače u svet umetničke produkcije.



U 2017. godini, pored spomenutih izložbi, Galerija Doma omladine Beograda ima zadovoljstvo da ugosti i sledeće umetnike: Borisa Lukića, Metju Merika, Emiliju Radojičić, Sanju Stojkov, Bjorna Hegarta i Miodraga Manojlovića, Mariju i Ivana Kadelburg i Tijanu Radenković.



Sve informacije o izložbama u Galeriji Doma omladine Beograda dostupne su na sajtu www.domomladine.org/izlozbe i Fejsbuk stranici https://www.facebook.com/domomladinebeograd.


 



Datum objavljivanja: 16.01.2017.