Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nova figuracija u Srbiji

Galerija Bel Art , Makedonska 30, otvara grupnu izložbu četvorice autora (Tadija Janičić, Živko Đak, Dragan Jankov i Danijel Babić). Otvaranje uz koktel je u četvrtak, 13. novembra u 19 časova.

 


Galerija Bel Art u Beogradu  predstaviće tokom novembra 2008. godine četiri umetnika, predstavnika nove figuracije u Srbiji: Živka Đaka, Dragana Jankova, Danijela Babića i Tadiju Janičića. Mada su rođeni u rasponu od 40 godina, ovi umetnici različitih senbzibiliteta i estetika neguju slikarstvo prizora, glatko, precizno islikavanje kojim se ističe plošnost i klasičnu tehniku rada uljem na platnu.


Neposrednost i jednostavnost prizora, duhovita ikonografija, kolorit koji se kreće od nežnih žutih i plavih tonova kod Đaka i Jankova do agresivnioh kontrasta Babića ili zlatne pozadine Janičića, govori o prihvatanju stvarnosti koja okružuje umetnike kroz prihvatanje slika o njoj. Urbane teme, nagoveštaj fabule i intrigantna atmosfera pokazuju, štaviše, njihovo individualno iskustvo kao iskustvo poklonika masovnih medija, stripa, plakata, reklama i ilustracija.  Upotreba i raciklaža slika koje prerađuju i dograđuju donosi posebnu komunikativnost u njihov rad katrakterističnu za pop art kulturu. Ali mašta koja koja menja prizor putem diskretnog erotizma kod Đaka, setu i nostalgiju Jankova, psihodeličnu atmosferu noćnih klubova kod Babića ili kroz rezigniranu, prividno infantilnu ikonorafiju kod Janičića, uprkos prihvatanju slika koje stvarnost ostavlja o sebi, ukazuju i na neku nestašicu ili frustraciju koja intimnim mitologijama ovih umetnika daje dodatnu zavodljivost.


 


Datum objavljivanja: 11.11.2008.