Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nov vizuelni identitet MSUV

Muzej savremene umetnosti Vojvodine organizuje 29. oktobra promociju novog vizuelnog identiteta jedne od najznačajnijih kulturnih institucija u Vojvodini.

 


Godinu dana nakon realizacije konkursa za idejno rešenje nove zgrade MSUV, počinje druga faza rada koja obuhvata stvaranje novog identiteta (logo, internet sajt, art shop), misiju i viziju, kao i standarde koji bi učinili da MSUV postane važna i prepoznatljiva institucija u domaćem i međunarodnom kulturnom kontekstu.

Pored rešenja nove zgrade, logo i vizuelni identitet su najbitniji elementi komunikacije Muzeja sa javnošću. Rešenje logo-a kao forme vizuelnog zastupanja reflektuje misiju i viziju Muzeja i slaže se sa definicijama Muzeja kao otvorene institucije, mesta dijaloga i mesta transfera. Logo Muzeja savremene umetnosti Vojvodine čini jednostavna uočljiva forma koja se lako pamti, dok ideja logo-a prati idejno arhitektonsko rešenje nove zgrade Muzeja, budi pozitivnu emociju i doprinosi novoj percepciji Muzeja u javnosti.


Živko Grozdanić, direktor MSUV:

"Muzej savremene umetnosti nema baš veliku mogućnost izbora kada je u pitanju kojim će pravcem krenuti u budućnost. Ukoliko se složimo da je nova zgrada i nov početak za Muzej kao instituciju, odnosno da je diskontinuitet sa  prošlim muzejskim praksama uspostavljen, onda nam predstoji samo put o kome Gatari govori, put na kojem se u  muzeju stalno proizvodi subjektivnost, koja neprestano sama obogaćuje svoj odnos prema svetu. To je definicija koja govori o savremenoj umetničkoj praksi, o stvaranju egzistencijalnih mehanizama specifičnim metodama rada umesto konkretnih predmeta koji su dosad ograničavali umetnost a i samu muzeologiju. Na centralnom mestu nije više umetnik već posmatrač. Muzej se mora sada baviti posmatračem umetnosti! Na kraju bih spomenuo Marsela Dišana koji je voleo da provocira teoretičare i kustose diskusijama o pojmu kreativnog procesa, tvrdeći da je i posmatrač tvorac dela. Dišan govori o transferu između umetnika (umetnosti) i posmatrača. Muzej koji mi gradimo mogao bi biti mesto takvog transfera."




Promocija novog vizuelnog identiteta biće organizovana u tri segmenta 29. oktobra. Predavanje "Evropski modeli menadžmenta u savremenoj umetnosti i kulturi", sa posebnim osvrtom na Muzej savremene umetnosti. Gost predavač biće Esteve Carames (Esteve Karames) savetnik za stratešku politiku u Institutu za kulturu grada Barcelone (18:30, Kino sala MSUV).

Promocija i prateća izložba novog vizuelnog identiteta i internet sajta (20h, Gornji galerijski prostor MSUV)

Promocija Art shop-a i prateće samostalne izložbe "Kreativni rasadnik multinacionalnosti i multikulturalnosti", autora Branislava Radoševića (20.30h, Gornji galerijski prostor MSUV)


 


Datum objavljivanja: 25.10.2008.