Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

NordArt

Tri umetnika mlađe generacije, Ivana Živić, Marko Kusmuk i Marijan Muškinja, odabrani su da predstavljaju Srbiju na međunaradnoj izložbi savremene umetnosti u Nemačkoj, pod nazivom NordArt.

 


NordArt, neformalno okarakterisan kao “severno Venecijansko bijenale”, je jedna od najvećih izložbi savremene umetnosti u Evropi. Održava se svake godine tokom letnjih meseci, a stručnoj javnosti je poznata kao mesto okupljanja afirmisanih savremenih umetnika pa je obavezna destinacija brojnih kustosa, kolekcionara, galerista, ali i ljubitelja umetnosti. "Predstavljanje srpskih umetnika inostranoj stručnoj javnosti na prestižnim izložbama, kao što je NordArt, i prezentovanje kvaliteta koji naša likovna scena ima da ponudi predstavlja značajan korak u promociju kulture i umetnosti naše zemlje” izjavio je Dušan Zlokolica, istoričar umetnosti.

 

Ivana Živić, Marko Kusmuk i Marijan Muškinja su umetnici koji u svojim radovima pokazuju različitu poetiku i senzibilitet u vizuelnom istraživanju i izrazu, ali je cilj njihove umetnosti srodan - svako na svoj način želi da probudi posmatrača iz letargične usnulosti svakodnevnice, te da ga navede da porazmisli o dubljim životnim pitanjima. Ivana i Marijan to čine kroz hiper-realistični prikaz subjekata čije facijalne ekspresije prikazuju čitav spekatar emocija, dok Marko posmatrača šokira ekspresionističkim koloritom u radovima velikih formata.

 

Pre odlaska na put, umetnici će otvoriti vrata svog ateljea u ponedeljak 5. juna od 20 časova u Dunavskoj 86, u zgradi Luke Beograd. Dođite da upoznate Ivanu, Marka i Marijana, da pogledate njihove radove i da se svi zajedno družimo u prijatnom ambijentu njihovog ateljea u ponedeljak.


 


Ivana Živić

Polazeći od elementa prirode koji daje život - vode, Ivanine slike svojim koloritom plene vedrinom i životnim nadahnućem kroz spoj nadrealizma, ali i onog realizma kakav se sreće kod starih majstora slikarskog zanata. Baš kao i stari majstori, Ivana je za tehniku slikanja odabrala ulje na platnu, jer, kako sama kaže, istorija je pokazala vanvremensku vrednost tog načina slikanja.

 

Umetnica svojim radom istražuje različita ljudska osećanja, a kroz metafore u svojim slikama, posmatrača nežno budi iz letargične usnulosti svakodnevnice, navodeći ga da porazmisli o dubljim životnim pitanjima, kao što je pitanje ljudske potrebe za kontrolom sopstvenog života i života ljudi oko sebe. Taj poriv nam daje lažan osećaj sigurnosti, sve do prvog kraha pred realnim životnim situacijama. Kao posmatrači u njenim živopisnim radovima možemo doslovno dešifrovati kognitivne procese koji se odvijaju iza facijalne ekspresije i položaja tela figura na slikama, kao i emocije kojima su ti kognitivni mehanizmi pokrenuti. “U svom poslednjem ciklusu slika, Ivana gradi prostor slike kombinovanjem tri motiva - vode, raskošnog enterijera i usamljene figure, posmatrača sigurnom rukom vodi u likovnu naraciju koja polazi od vidljive realnosti. Služeći se realizmom i višeznačnošću, Ivana Živić postiže začaranu i poetsku atmosferu slike koju prisustvo vode naglašava svojim višestrukim simboličkim značenjima” navodi istoričarka umetnosti Zorica Antić. Njena slika je, tako, elitna u smislu besprekornosti umetničke tehnike, ali i narativna, pa ima tu moć da se istovremeno obraća i poznavaocu umetnosti i onome ko nema takvo predznanje.

 

Ivana je rođena 1979. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstva 2004. godine. Magistrirala je na istom fakultetu 4 godine kasnije. Član je ULUS-a od 2006. godine. Izlagala je na 16 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je druge Nagrade za crtež iz fonda “Vladimir Veličković” (2016), nagrade “Rotary kluba” (2014),  Pohvale za crtež iz fonda ‚‚Vladimir Veličković“ (2012), Nagrade za produkciju rada iz fonda “Dimitrije Bašičević Mangelos” (2012) i Pohvala II bijenala crteža u Pančevu (2009). Boravila je u Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj 2009. godine i u GLO'ART centru u Belgiji tokom 2015. godine. Živi i radi kao samostalna umetnica u Beogradu.

http://www.ivanazivic.com

Marko Kusmuk

Marko Kusmuk je umetnik koji istraživanju sveta i prirode pristupa radoznalo poput čoveka koji je na njega prvi put kročio, dok istovremeno tom procesu pristupa kao kakav naučnik, razlažući ga do najsitnijih tančina, precizno i pedantno, bilo da je to u pravcu nesvesnih dubina čovečije psihe ili vidljivih činilaca materijalnog sveta. Ta dualnost prirode umetnika, spajanje viđenog i vizije koja menja viđenu realnost, prisutna je i primetna u njegovim delima ma kom ciklusu radova da se posvetimo. Radoznalost pronalazimo u njegovom mešanju intenzivnih boja, snažnom koloritu kao produktu tog procesa, ali i ekspresivnim potezima četkice i težnjom za oslobađanjem figura koje su subjetki njegovih dela, dok naučnu prirodu prepoznajemo u fotografski preciznoj realističnoj formi, ali i dekonstrukciji figuracije onda kada umetnik želi da eliminiše figure i pretvori ih u obojene forme, boje i ekspresije.

 

Marko svoju umetnost koristi kao platformu za spoznaju sebe, svoje suštine, ali i korena postanja, te nagona i strahova, inspiracija i inhibicija savremenog čoveka. On želi da trgne iz ravnodušnosti posmatrače dela i da ih navede da se upuste u potragu za sopstvenim “ja” dramom eksplozivne napetosti na slici stvarajući simbiozu ekspresionističkog izraza i dubokog ličnog kolorističkog registra.

 

Marko Kusmuk je rođen (1985) godine u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odseku slikarstva u klasi prof. Nusreta Pašića. Magistrirao je u Rimu na Accademia di Belle Arti na odseku slikarstva u klasi prof. Desiderio Sanzi, a doktorske umetničke studije završava takođe na odseku slikarstva na Fakultetu za umetnost i dizajn u klasi prof. Miloša Šobajića. Samostalni je umetnik koji se primarno izražava kroz slikarstvo, ali su mu bliski skulptura i grafički dizajn. Godine 2010. je angažovan od strane Emira Kusturice na projektu izrade voštane figure Džoni Depa na Mećavniku. Izlagao je na 13 samostalnih i više od pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama od Japana i Kine do Nemačke i Italije. Član je udruženja ULUS, DIV, ULUCG i ULUBiH.

http://www.kusmuk.net

Marijan Muškinja

Iako je formalno obrazovan za skulptora, sazrevajući zajedno sa svojom umetnošću, Marijan je, svesno ili nesvesno, odabrao da se izražava u formi slike trenutno istražujući sferu foto-realizma. Umetnikov rad je inspirisan pokušajem da razume ljudsku prirodu i sve svesne i nesvene čovekove odluke koje su posledica razmišljanja ili, ipak, nedovoljnog razmišljanja. Kako su neodvojivi deo umetnikove ličnosti, Marijanove slike predstavljaju prozor u umetnikovo nesvesno evoluirajući od lične borbe u ranoj fazi stvaralaštva do svesnijeg osvrta na spoljašnju stvarnost u zrelijoj fazi građenja jedinstvenog umetničkog izraza. Svakom novom slikom, Marijan sazreva kao objektivni izveštač predstave zvane život. Upravo zbog toga svoje radove predstavlja u ciklusima od 10 do 12 slika, da proživi temu i njenu evoluciju kroz svaku sliku, ali i zato što želi da pronađe i postavi određenu paralelu sa konceptualnim pristupom umetnosti i repeticijom kao modelom njenog izrađavanja, a da ne izgubi vrednost pojedinačne slike kao entiteta.

 

Svojim radom želi da probudi publiku, da ih podstakne na kritičko razmišljanje i aktivno posmatranje, preispitivanje i učestvovanje u stvarnosti u kojoj se svakodnevno nalaze.           

Marijan je rođen 1979. godine u Pančevu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za skulpturu u klasi prof. Ljubomira Denkovića. Svoje radove je predstavio javnosti na 8 samostalnih i preko 10 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Godine 2004, u sklopu izložbe “Dani Evrope” Institut za kulturu Vojvodine je nagradio Marijanov rad. Boravio je u Belgiji, u centru Glo′Art. Od 2009. godine član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), a njegovi radovi se nalaze u privatnim kolekcijama širom Evrope.

http://muskinjamarijan.weebly.com


 


Datum objavljivanja: 02.06.2017.