Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nora Mesaroš: Ja sam kuća

Od utorka, 17. decembra 2019. u Centralnoj galeriji Šok zadruge biće postavljena izložba Nore Mesaroš pod nazivom „Ja sam kuća“. Izložbu će tog dana, od 18. časova, otvoriti filozofkinja Silvia Dražić.

 



 


Polazeći od vlastitih iskustva, Nora Mesaroš reflektuje pitanja vezana za ljudsku egzistenciju, pojam doma, i lagodnosti i nelagodnosti življenja u promenljivom okruženju. Prikupljajući i sortirajući informacije iz raznih izvora, i kombinujuć i ih sa svojim sećanjima iz detinjstva, njen rad istražuje granice između stvarnog i imaginarnog, spajajući ih i kreirajući naizgled nadrealne slike.



Pristupajući pejzažima, stanovništvu i pričama svog rodnog kraja, Mesaroš govori o napuštenim kućama. Neke od njih su napustili pre nego što su završeni. Od tada stoje zapušteno i polako se raspadaju, stoga gube odlike mesta stanovanja i postaju arhitektonski kalupi.



U video radu „Ja sam kuća“ autorka tematizuje koncept domovine, a istovremeno govori o gubitku doma i kako on utiče na razvoj identiteta pojedinca. U radu se spajaju prizori iz porodičnog života sa prizorima napuštenih kuća. Kontrast između prisustva i odsustva ljudskog postojanja budi niz pretpostavki šta se desilo sa stanovnicima i otvara prostora za dalje tumačenje.



„Kuće na prodaju“ je naziv serije fotografija, koja predstavlja kuće na prodaju u autorkinom rodnom gradu. Intervencijom korektorom, skriveni su nedostaci ovih kuća: visoka trava, smeće u dvorištu, polomljeni prozori, uništeni putevi i ostareli električni sistem. Brisanjem detalja sa slika, sama kuća prikazana je u svom najjednostavnijem obliku, (naizgled) kao potencijalni dom za svakoga.


 



Datum objavljivanja: 16.12.2019.