Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nopve tehnologije

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1. Pančevo, multimedijalna instalacija u prostoru NOVE TEHNOLOGIJE INVERSE 20.-30. decemba, 2016. otvaranje izložbe 20. decembra u 19h.


 


Nove tehnologije su se tokom prošle decenije uspostavile kao temelј lokalnog kulturnog identiteta. Kontinuiran rad na razvoju i realizaciji ovog projekta mu je omogućio da se ukoreni kao tradicija, i to jedna koja odudara od slično koncipiranih celina i po programu i po periodu trajanja. Ovakav vid manifestacije se pokazao kao izuzetno značajan za pokretanje i održavanje kulturnog diskursa na prostoru koji prevazilazi teritoriju grada Pančeva. U periodu kada se savremena umetnost u Srbiji suočava sa krizom, to je samo po sebi pokazatelј vrednosti.

Do sada su se na Novim Tehnologijama izlagali sadržaji koji su visoko inovativni po pitanju pristupa, sadržaja i medijuma, i koji su proizvedeni od strane vodećih mladih i već priznatih umetnika. Takva praksa je oformila sliku i reputaciju projekta koju nameravamo da sačuvamo i proširimo. Naime, kako su Nove Tehnologije orijentisane ka proizvodnji i promociji sadržaja namenjenog edukovanju i informisanju šire publike o razvoju i inovacijama u savremenim umetničkim praksama, kao i njihovoj popularizaciji, ideja ovogodišnje manifestacije uklјučuje direktnu i neposrednu komunikaciju sa cilјanom publikom kao i njihovo uklјučenje u proces nastanka umetničkog dela.



Koncept ovogodišnjih, jubilarnih desetih Novih tehnologja isklјučuje ulogu selektora u klasičnom smislu. Selekciju će izvršiti radnička klasa i građani Pančeva. Nјima će se na njihovim radnim mestima – u fabrikama, radionicama, preduzećima - od strane stručnog lica prezentovati digitalni katalog svih radova izloženih tokom prošlih deset godina Novih Tehnologija. Namera je da na osnovu te prezentacije kao i dijaloga sa radnicima, oni kroz kritiku i neposredan izbor budu selektori materijala koji će biti prikazan tokom ovogodišnje manifestacije. Izložba će biti sastavlјena od dokumenata ovih susreta u vidu fotografija, audio zapisa, transkripata i videa proizvedenih u saradnji sa radnicima, a koji se tiču dela povezanih sa dosadašnjim izložbama u okviru projekta. Na ovaj način se proces kulturne komunikacije čini reverzibilnim i dvosmernim. Jubilejom će se postići potpun i značajan angažman publike što je temelјni koncept projekta od samog početka, i što u velikoj meri doprinosi popularizaciji i razvoju kulture na teritoriji Pančeva i Srbije.



 Marija Kauzlarić


 



Datum objavljivanja: 15.12.2016.