Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nonobject Branka Lukića

U okviru Belgrade design week-a 2009, u O3ONE-u ce biti prikazana izložba dizajnera Branka Lukića. Nastavak izložbe održane u julu 2007, godine pod nazivom NONOBJECT, sada sa novim, do sada neizlaganim radovima. Utorak, 26. jun, Gallerija O3one.

 


BELGRADE DESIGN WEEK u O3ONE-u


IŽLOŽBA: NONOBJECT Design Fiction / Part II

AUTOR: Branko Lukic

26.05 – 06.06.2009.


U okviru Belgrade design week-a 2009, u O3ONE-u će biti prikazana izložba dizajnera Branka Lukića. Nastavak izložbe održane u julu 2007, godine pod nazivom NONOBJECT, sada sa novim, do sada neizlaganim radovima.


NONOBJECT je novi pristup u razmišljanju i dizajniranju objekata i iskustava. Cilj projekta je da postavi platformu za nastanak uzbudljivih rešenja, koja će živeti i u nečijem umu. Ideja projekta je istraživanje budućnosti iskustava potrošača kroz dizajn i uvodenje novog načina razmišljanja. Kroz ovaj pristup kreiranju i razmišljanju nastali su i novi non-objekti (predstavljeni na fotografijama/printovima i videu), koji će biti izloženi u O3ONE-u. Branko Lukić se bavi istraživanjem dizajna uobičajenih objekata, kao što su kašika, mobilni telefon ili prekidač, a njihova suština je da pokreću posmatračevu maštu.


"Design Fiction" predstavlja potpuno novi žanr teorije i prakse dizajna. Žanr koji nudi nov način razmišljanja o dizajnu i inovacijama, koji spaja prostor između nas i objekata, nudi odgovore na pitanja šta je objekat, zašto želimo ono što želimo, zašto je funkcionalnost definisana na tako uzak način i ima nameru da oslobodi maštu od ograničenja potreba, ekonomičnosti, tehnologije, pragmatičnosti…


Uskoro će biti plasirana i knjiga NONOBJECT, kojom Lukić lansira potpuno novi žanr na svetskom nivou, Design Fiction (Dizajn Fikcija), a istražuje moć dizajna kada su pravila ukinuta i granice proširene. Fikcija dizajna, poput književene fikcije, otvara jedan maštovit prostor u kome više razmišljamo o objektima, okruženju, ljudima i neistaženim vezama između njih. Glavni cilj istraživanja dizajn fikcije je istraživanje limita materijalnog sveta - proizvoda - koji nas okružuju.


Branko Lukić je osnivač projekta NONOBJECT, a u svojoj karijeri bio je vodeći industrijski dizajner u dva najveća dizajn studija, FROGDESIGN i IDEO, u kojima je vodio projekte za klijente kao što su: Nike, Adidas, Samsung, Intel, Motorola, SAP, HP, Pepsi, Starbucks, Ford, Steelcase, Details, Nestle, kao i za još mnoge druge internacionalne kompanije. Razvio je mnoge patente i osvojio brojne nacionalne i internacionalne nagrade u polju dizajna i brendinga: Business Week IDEA Gold Award, Graphis Design Annual Award, International Design magazine Awards, red dot Awards, Good Design Award i druge. Tim NONOBJECT-a je kreirao i dizajnom pomogao neke od najznačajnijih srpskih brendova  -  dizajn flaše VODA-VODA, Next (sve boce), Gorki list, Vertikal Vodka (abNormal – prva boca na svetu bez grla), Or likere, V vodka, itd.


 


 


Datum objavljivanja: 22.05.2009.