Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Noć otvorenih ateljea

Noć otvorenih ateljea održaće se drugi put u Srbiji 9. juna 2012. godine od 17h do 24h. Ove godine Noć otvorenih ateljea će biti realizovana u oko trideset gradova Srbije.


 


Posetioci će imati priliku da poste prostore u kojima umetnici rade i stvaraju kao i da preko direktnog kontakta sa njima saznaju nešto više o savremenoj umetničkoj sceni. Umetnost je danas često sporedna stvar, i pored toga što je njen značaj u okviru kulture i pisanju istorije jedne države neminovan, sve češće biva zapostavljena. Noć otvorenih ateljea za cilj ima da proširi svest o umetničkom stvaralaštvu, i kulturi generalno, i da je približi svakoj osobi koja želi da se kulturno edukuje.



Na ovogodišnjem događaju učestvovaće veliki broj afirmisanih umetnika koji su već stekli određenu nacionalnu i internacionalnu reputaciju, ali i mnogo mladih kvalitetnih koji tek grade svoju karijeru, čije radove nemamo često priliku da vidimo. Biće zastupljeni svi umetnički mediji, slikarstvo, vajarstvo, fotografija, performans, instalacije, video radovi i sve drugo što čini trenutnu umetničku scenu. Neke lokacije će biti posvećene ekologiji i zaštiti životne sredine.Smatramo da umetnost može da podigne svest ljudima i kada su u pitanju ovakvi problem.





U Beogradu Noć otvorenih ateljea održaće se u oko 60 samostalnih umetničkih ateljea, a umetnici koji nemaju svoj atelje predstaviće se u zajedničkim prostorima: Robnaj kuca Stari Grad u Knez Mihailovoj ulici, Kalemegdan-Galerija Tvrdjava, Plato ispred filozofskog fakulteta, Ada Ciganlija... Učestvovaće i Škola klasičnih grafičkih tehnika - "ORFELIN" u  Manakovoj Kući, Centar za razvoj fotografije, Udruženje za izučavanje, obučavanje i očuvanje starih zanata i umetnosti  Piktum, Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka,  ... U prostoru Matice Srba  u Nušićevoj ulici predstaviće se i Jelena Milo sa umetnicama koje za ovu priliku dolaze iz naše dijaspore( Dizeldorf a i Beča).




U Galeriji Eurocentra Kosta Bunuševac će izvesti performans, a Dragan Zdravković, Jarmila Vešović, Tanja Djokić, će predstaviti svoj rad.  Učestvovaće i profesor Velizar Krstić, profesor Miroslav Lazović, Mihael Milunović, Miloš Šobajić, Željka Momirov, Zatim Galerija Helena sa  Božom Damjanovskim i Borkom Cerović, Shnitzugah Creation Studio – atelje za animaciju lutki, Čumićevo sokače: Choomich Design District i slikarski ateljei ( Danica Masniković, Dragana Grbić), i još mnogo mladih umetnika  čiji rad svakako treba videti: Simonida Radonjić, Ivana Živić Jerković,  Katarina Jelić, Iva Pešić, ...



Osim u Beogradu Noć otvorenih ateljea 2012 održaće se i u : Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici, Subotici, Pančevu, Beloj Crkvi, Vrbasu , Somboru, Sremskoj Kamenici, Sremskoj Mitrovici, Sečnju, Neuzini, Rumi, Staroj Pazovi, Šapcu, Užicu, Valjevu, Kraljevu, Kruševcu, Kragujevcu, Čačku, Despotovcu, Smederevu, Boru, Vranju, Bogatiću, Jagodini, Arilju, Prokuplju, Krupnju.


 



Datum objavljivanja: 05.06.2012.