Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Noć muzeja u Modernoj galerij Lazarevac

Ovogodišnja Noć muzeja biće održana 18. maja širom zemlje, a posetioci će u periodu od 16. do 24. sata moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se na originalne, zanimljive i interaktivne načine bave slobodama i osvajanjem istih.


 


Pod temom Sloboda najuzbudljivija muzejska avantura i ove godine pomeriće granice i svojim posetiocima ponuditi majsko druženje za pamćenje.



Moderna galerija Centra za kulturu Lazarevac i ove godine organizovaće besplatan program za sve ljubitelje umetnosti u Lazarevcu.



Uvod u slobodu kreativnosti predstavljaće dečji likovni atelje na otvorenom “Budi i ti umetnik – slobodni u igri i stvaranju“ od 17.00 časova na platou ispred Moderne galerije (u slučaju lošeg vremena program će se realizovati u Modernoj galeriji). Radionica je namenjena svim mališanima do 15 godina.



Centralni program ovogodišnje Noći muzeja u Modernoj galeriji najavljen je za 20.00 časova otvaranjem izložbe “Dizajn iz doba Juge – lična sećanja“, autorke Julije Bašić, Art distrikt iz Požarevca za sve jugonostalgičare.



Postavka predstavlja autorsku izložbu i istraživanje istorije dizajna na jugoslovenskom kulturnom prostoru, koja teži da reinterpretira glavne postulate dizajna u vremenu socijalizma i industrijskog preporoda, stvaranja potrošačkog društva i duha kolektivizma od 1950-1980. godina, sa namerom da ukaže na uspešne primere dobrog dizajna i osvetli njihove autore. Izložba je podeljena u nekoliko segmenata: Dizajneri, Kiosk K-67, Logotipi, Supermarket, Velesajam, Turizam, Detinjstvo, Domaćinstvo, Kultura, Moda, Uradi sam, Tehnika i Uređenje doma, a svi predmeti propraćeni su ličnim sećanjima njihovih vlasnika.



Već tradiocionalno ove večeri od 22.00 časova u saradnji sa Evropskim festivalom animiranog filma Balkanima posetioci će biti u prilici da pogledaju izbor  najboljih animiranih filmova sa „Balkanime 2018“.



Zvanično 6. oktobra (a nezvanično 8. oktobra) 2018. je dodelom nagrada za najbolje animirane filmove sa čitavog evropskog kontinenta, zatvoren 15. po redu, Evropski festival animiranog filma Balkanima. Pored Doma kulture “Studentski grad”, koji je osnivač i organizator festivala, prateći programi su bili održani i u prostorima Jugoslovenske kinoteke kao i Dečjem kulturnom centru u Beogradu. Preko 150 kratkometražnih animiranih ostvarenja bilo je na programu u toku festivala a verna publika je i ove godine pokazala ogromnu zainteresovanost i želju za novim animiranim akrobacijama i obrtima. Po prvi put je dodeljena nagrada za najbolji domaći film, koja je pripala Milošu Tomiću za film “Muzičke traume” u konkurenciji 7 filmova. U saradnji sa MEDIA Deskom Srbije, takođe po prvi put, održan je dvodnevni edukativni trening za mlade animatore sa insotranim producentima. Preko 30 gostiju iz inostranstva, domaći autori i ljubitelji animacije, kao i čitav tim festivala joše jednom su imali priliku da pokažu sve istinske vrednosti pokretne crtane slike ali i da uživaju u nezaboravnom druženju i razmeni iskustava.



Na programu će biti prikazano 11 filmova koji su osvojili nagrade. Dužina programa: 87 minuta.



I to nije sve. Tokom cele večeri posetioci će moći da uživaju u remek delima srpske moderne i savremene umetnosti, Legatu Leposave Lepe Perović i kolekciji “Savremenici”, ali i radovima naivnih umetnika zastupljenih u kolekciji naivne umetnosti.



Uz sve ovo pevušiće se i uživati u najvećih hitovima pop i rok muzike stare Jugoslavije „Muzici iz doba Juge“, muzičkom džu boks vremeplovu.


 





 


Datum objavljivanja: 13.05.2019.