Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Noć muzeja u Gradskom muzeju Sombor

Muzej kojeg volite - Muzej koji čuva od zaborava, Gradski muzej Sombor - pravo mesto za Vas u Noći muzeja 16. maja. Obilazak stalne postavke sa velikim brojem raznovrsnih sadržaja – dvd prezentacije - izložbe u izložbi.

 


U okviru dosadašnje izložbe inovirani su pojedini delovi uvodjenjem dvd opreme, tač – skrin ekrana i softvera, koji održva poseban program za prezentovanje muzejske građe interaktivnim pristupom. Prezentovanjem muzejskih eksponata na ovakav način ostvarena je težnja kustosa u  prikazuju raznovrsnost muzejskih zbirki Gradskog muzeja Sombor i pronalaženja kvalitetnog rešenja, kojim se obogaćuje doživljaj posetilaca i jača želja da se ponovo vrate u Muzej. 

Druga stalna postavka savremene umetnosti – Likovna jesen (presek jugoslovenskog slikarstva i crteža "druge" Jugoslavije (SFRJ), u periodu 1961-1990. godine). Izložbu prati publikacija: «Likovna jesen rekapitulacija-rekonstrukcija-reprezentacija, Druga stalna postavka», Autor druge stalne postavke i publikacije Čedomir Janičić, kustos-istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor.


Obilazak stalne postavke sa velikim brojem raznovrsnih sadržaja  – dvd prezentacije  - izložbe u izložbi. Funkcionisanje stalne postavke, a samim tim i modernog muzeja u ambijentu novih informatičkih paradigmi  transformiše Muzej u interaktivnu sredinu, unapređujući komunikaciju u savremenom smislu i doprinosi razvoju muzeja od konceptualnog ka interaktivnom. Nove metode prezentacije muzejske građe obezbeđuje sama tehnologija, a muzejskoj publici se otvraju novi prostori slobode.


Osim izložbe slika, na stalnoj postavci mogu se videti reprodukcije crteža iz fonda Likovna jesen.

Crteži su otkupljeni sa Trijenala savremenog jugoslovenskog crteža, prve panoramske izložbe u Jugoslaviji koja je pratila isključivo medij crteža. Trijenale je bila manifestacija organizovana u sklopu manifestacije Likovna jesen. Koncepcija ove prezentacije koja se može videti na lcd ekranu u galeriji sastoji se iz dve interpretativne funkcije: interpretacija zbirke (hronološki sled i potcrtane važnije pojedinačne poetike i stilska obeležja) i pokušaj interpretacije ove likovne discipline (u formalno-tematskoj organizaciji crteža: ekspresionistički crtež, "dečiji", geometrijski, "crni", foto-crtež, minimalistički, kaligrafski, precizna figuracija, sve do intermedijalnih rešenja sa kraja 80-ih i 90-ih godina prošlog veka).


Posebnu pažnju i osvrt obraćamo na rekonstrukciju prvog somborskog bioskopa, u kojem je doajen jugoslovenskog filma Ernest Bošnjak prikazivao neme filmove i prvi zvučni jugoslovenski film iz 1925.godine.


Program iznenađenja.


Posetioci će takođe moći da pogledaju nekoliko prezentacija i najinteresantnijih filmova Gradskog muzeja Sombor

U toku manifestacije 18.00- 02.00

Odeljnje za odnose sa javnošću Gradskog muzeja Sombor   predstaviće najzanimljivije i najznačajnije filmove iz arhive  Muzeja. Dvorište / hol  Muzeja


 


Datum objavljivanja: 29.04.2009.